Tinerii fermieri vor putea obtine fonduri europene pentru crearea sau modernizarea infrastructurii din spatiul rural, prin Politica Agricola Comuna 2023 – 2027.
Iata care sunt criteriile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului, valoarea finantarii si cheltuielile eligibile pentru aceasta masura.
Scopul masurii de finantare
Asigurarea mentinerii productiei agricole concomitent cu imbunatatirea performantelor economice si cresterea veniturilor pentru fermele mici/medii/ferme de familie
Citeste si: Se inmultesc cazurile de gripa aviara la granita cu Romania
Cresterea gradului de rezilienta a exploatatiilor agricole la impactul negativ al factoriilor climatici si asigurarea securitatii alimentare
Conditii de acordare fonduri europene
– Sprijinul complementar pentru venit se va acord pentru fiecare hectar eligibil declarat de un fermier activ, ca supliment la BISS.
– Interventia presupune acordarea unei plati pe hectarul eligibil declarat de tanarul fermier, decuplata de productie.
– Sprijinul complementar pentru venit sub forma unei plati per hectar eligibil se acorda tinerilor fermieri care au dreptul la o plata in temeiul sprijinului de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii (BISS) si se acorda fermierilor care exploateaza suprafete agricole cuprinse intre 1-100 ha.
– Din perioada pentru care se acorda acest sprijin se scade numarul de ani care au trecut de la prima depunere a cererii de plata la APIA. Fermierii care au beneficiat de aceasta plata integral in perioada de programare PAC 2014-2020 nu mai pot solicita sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri in perioada 2023-2027.
Conditii de eligibilitate accesare fonduri europene
Tineri fermierii activi (intre 1-100 ha)
Fermierul care beneficiaza de plata BISS.
Fermieri care gestioneaza ferme cuprinse intre 1-100 ha, acestea fiind limitele de dimensiune impuse.
Tanarul fermier care indeplineste conditiile prevazute in sectiunea specifica din PNS (definitii), respectiv:
Limita superioara de varsta: 40 ani;
Este instalat pentru prima data ca sef al exploatatiei;
Detine formarea sau competentele adecvate necesare.
Se poate acorda pentru maximum 5 ani de la prima solicitare, prin depunerea cererii unice de plata.
Valoarea sprijinului
Plata anuala unitara pe suprafata rezultata ca raport intre plafonul anual al interventiei YF si numarul de hectare eligibile determinate de APIA in fiecare an de plata dupa finalizarea controalelor administrative si pe teren.
Cuantum estimat pentru Campania 2023: 38,36 euro/ha.