Subventie de la stat pentru cultivatorii de legume in spatii protejate si de plante aromatice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In sedinta Guvernului din 22 octombrie 2021 a fost aprobat programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021precum si pentru programul de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021.

Prin prezentul act normativ se aproba unele modificari si completari la Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate si la Programul de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021.

Modificarile si completarile au rezultat in urma solicitarilor formulate de catre structurile asociative reprezentative din sector, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta piata legumelor.

In ceea ce priveste Programul de legume in spatii protejate – cei 14.271 de beneficiari care s-au inscris pana la data de 20 iulie 2021, pentru plafonul de 150 milioane de lei nu vor absorbi toata suma.

Citeste si: Fabricile de ingrasaminte din Europa ar putea sa dispara pentru totdeauna

De aceea, a ramas o diferenta, iar pentru programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice din cele 6 milioane de lei alocate s-au consumat doar 2,27 milioane de lei.

Astfel, disponibilul de cca. 3,7 milioane de lei va fi dirijat catre programul de legume in spatii protejate. Pentru program, cuantumul de 2000 euro/1000 mp urmeaza sa se majoreze la 2.210 euro, cu incadrarea in plafonul maxim de 20.000 euro/3 exercitii financiare.

Resursele financiare pentru programul de legume in spatii protejate

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis la cultura de legume in spatii protejate vor fi in suma 153.730 mii lei.

Acestea reprezinta echivalentul a maximum 31.551 mii euro, ca urmare a suplimentarii plafonului cu sumele neangajate in Programului de sustinere a productiei de plante aromatice pentru anul 2021.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis la plante aromatice vor fi in suma de 2.270,5 mii lei, reprezentand echivalentul a maximum 465,968 mii euro.

In bugetul aprobat MADR pe anul 2021 exsita alocari financiare pentru ambele programe.

Prin masurile propuse de acest act normativ se asigura eficienta si eficacitatea utilizarii fondurilor publice, a sustenabilitatii si predictibilitatii politicilor de sustinere financiara a producatorilor din sectorul horticol, respectiv productia de legume in spatii protejate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE