3 sfaturi pentru culturi sanatoase în gradina ta

Facebook
Twitter

Felul in care alegem sa organizam si sa ingrijim culturile se reflecta in sanatatea si in calitatea legumelor produse. Soarele, precipitatiile si calitatea solului decid viitorul plantelor si sansele de dezvoltare ale acestora.

Un prim pas care trebuie facut este informarea si documentarea in legatura cu tehnologia completa care se aplica respectivei culturi, ex: semanat, conditii optime de dezvoltare, cerinte fata de sol si mediu, combaterea buruienilor, bolilor, daunatorilor si fertilizarea.

Factorii de mediu sunt diferiti ca frecventa, durata si intensitate, iar ecosistemul in ansamblul lui nu poate fi controlat, de aceea, tine cont de urmatoarele sfaturi:

1. Tine cont de conditiile climatice

Acorda atentie factorilor precum: lumina, lungimea zilei, temperatura si cantitatea de apa din sol. În plus, sunt importante si momentul semanatului, densitatea si cum poti proteja cultura contra inghetului ori temperaturilor scăzute  si vantului.

Ai in vedere mereu faptul ca legumele au o relatie speciala cu lumina, iar distantele dintre rasaduri trebuie sa fie optime pentru ca planta sa isi ia suficienta energie. Lumina influenteaza  cresterea lor, asa ca planteaza rasadurile de legume in gradina, in functie de nevoile acestora.

Cea mai mare nevoie de soare au: tomatele, ardeii, vinetele, fasolea si castravetii, in timp ce plantele mai putin pretentioase la expunerea solara sunt: andivele, sparanghelul, ciupercile si telina.

Daca esti atent la aceste detalii si te informezi din timp despre nevoile plantelor, poti controla mai usor si procesul de udare.

2. Atentie la agentii patogeni care pot provoca boli grave

Agentii patogeni  trebuie tinuti sub control pentru a nu distruge culturile tale.  Din cauza verii ploioase, in ultima perioada culturile au avut de suferit  de pe urma putregaiului cenusiu.

Un tratament eficient impotriva acestui tip de ciuperca este Signum®, un fungicid care inoveaza printr-o asociere de substante active cu moduri de actiune diferite: boscalid, din grupa carboxamide si piraclostrobin, substanta renumita din grupa strobilurinelor.

Produsul poate fi aplicat la culturile de tomate, ardei, vinete, varza, capsun, pentru combaterea putregaiului cenusiu. In plus, are si efecte fiziologice, revitalizante, se poate observa un efect de inverzire a plantelor, fotosinteza este imbunatatita, iar productiile obtinute vor fi de o foarte buna calitate.

Informarea in legatura cu particularitatile plantelor si nevoile acestora reprezinta un prim pas spre organizarea unei gradini care sa se adapteze bine condițiilor de mediu si sa depaseasca diversele provocari fitosanitare.

3. Pregateste solul inainte de semanat

Urmareste textura si structura acestuia, precum si proprietatile chimice, cantitatea de substante nutritive, umiditate si gradul de aeratie.

Pregatirea solului se realizeaza prin fertilizarea organica si minerala, alaturi de irigare si drenaj. Aici, trehnologia iti vine in ajutor cu diferite sisteme de irigatii, in functie de marimea si nevoile gradinii tale.

Pe de alta parte o umiditate crescuta, peste nevoile plantelor poate afecta iremediabil cultura. Excesul de apa poate sa apara ca urmare a inundatiilor, a precipitatiilor sau a irigarilor necorespunzatoare.

Doar pastrandu-ne cultura sanatoasa, ferita de boli, ne vom bucura de legume gustoase cand soseste vremea recoltei. Informeaza-te din timp si invata particularitatile culturilor de legume, pentru ca ele sa se dezvolte la potentialul lor maxim.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE