Indemn neobisnuit catre fermierii francezi: lasati recolta de porumb pe camp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultivatorii de porumb din Franta au primit un sfat neobisnuit de la furnizorii de gaze.

Fermierii sunt indemnati sa lase recolta nestransa pe camp, in conditiile in care crestera majora a preturilor la energie creeaza un risc pentru inflatia globala a produselor alimentare, noteaza Bloomberg

In mod normal, porumbul trebuie uscat dupa recoltare, pentru a asigura un continut adecvat de umezeala, insa aceasta sarcina devine din ce in ce mai costisitoare pe masura ce preturile la gaze naturale au crescut cu 300%.

Recoltatul porumbului in Franta, unul dintre cei mai mari producatori europeni alaturi de Romania, este in plina desfasurare si aproximativ o treime din culturi au fost recoltate.

Acum fermierilor francezi li se spune sa se pregateasca pentru lipsuri in aprovizionarea cu gaze naturale, sa utilizeze cantitati mai mici din acest combustibil sau chiar sa amane colectarea cerealelor, daca este posibil, a anuntat miercuri Asociatia Generala a Producatorilor de Porumb din Franta (AGPM). Insa, recoltarea tarzie poate deteriora calitatea porumbului si sa reduca veniturile fermierilor, care si asa sunt afectate de explozia costurilor cu uscarea cerealelor, a adaugat AGPM.

Citeste si: Fonduri europene 2021: pana la 70.000 de euro, pentru investitii in zone rurale

Fenomenul nu este intalnit doar la porumb. Scumpirile combustibilului afecteaza intreaga agricultura

Cresterea exploziva a preturilor la energie a dus deja la majorarea costurilor ingrasamintelor, ceea ce reprezinta un risc pentru viitoarele culturi de cereale, in timp ce serele din Olanda unde se cultiva legume au inceput sa reduca iluminatul pentru a mai diminua cheltuielile.

Preturile la gaze naturale au crescut cu 300% in acest an, atingand valori record in Europa si in unele parti ale Asiei, pe masura ce economiile si-au revenit din pandemia de COVID-19, iar consumul de energie a crescut mai rapid decat livrarile. Aceste cresteri de preturi au determinat industriile cu un consum mare de energie sa revizuiasca productia pentru a putea face fata unei situatii care perturba lanturile de aprovizionare si risca sa alimenteze inflatia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE