septembrie 29, 2022

Fonduri europene 2021: pana la 70.000 de euro, pentru investitii in zone rurale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2021 – AFIR anunta lansarea sesiunii de primire a proiectelor pentru submasura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale.

 Sesiunea pentru primirea cererilor de finantare se va desfasura in intervalul 29 octombrie 2021, ora 9:00 – 31 ianuarie 2022, ora 16:00.

Suma totala disponibila pentru investitii este de 50 de milioane de euro.

Pragurile de calitate lunare sunt de 40 de puncte pentru perioada 29.10.2021– 29.11.2021, 30 de puncte in intervalul 30.11.2021– 29.12.2021 si 25 intre 30.12.2021 – 31.01.2022.

Pragul minim de selectie al proiectelor este de 25 de puncte.

Citeste si: Frauda de 100.000 de euro cu subventiile APIA. Banii, incasati pentru animale care existau doar pe hartie

Fonduri europene 2021 – cum se desfasoara depunerea proiectelor

Depunerea continua a proiectelor in cadrul sesiunii se opreste inainte de termenul limita prevazut in nota de lansare.

De asemenea, depunerea se poate opri atunci cand valoarea publica totala a proiectelor depuse de la inceputul sesiunii avand un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la 150% din nivelul alocarii sesiunii, cu exceptia primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapa de depunere, cand depunerea proiectelor se realizeaza indiferent de nivelul plafonului.

Cine poate solicita finantarea

Solicitantii eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati neagricole pentru prima data in spatiul rural (autorizati cu statut minim de PFA).

Totodata, sunt eligibile micro-intreprinderile si intreprinderile mici existente din spatiul rural, care isi propun activitati neagricole pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii pentru sprijin, precum si micro-intreprinderi si intreprinderi mici noi, infiintate in anul depunerii Cererii de finantare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii acesteia (start-up).

Tipurile de investitii pentru care se poate solicita finantarea

Sprijinul public nerambursabil se acorda sub forma de suma forfetara, in functie de tipul investitiei. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu exceptia activitatilor de productie, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.

Activitatile pentru care se solicita finantare prin submasura 6.2 trebuie sa se regaseasca in Lista codurilor CAEN eligibile, respectiv in Anexa 7 la Ghidul solicitantului. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, productia de bauturi racoritoare nealcoolice, productia de ape minerale si alte ape imbuteliate, fabricarea produselor textile, productia de tesaturi, etc.

Detalii privind tipurile de investitii si conditiile specifice accesarii de fonduri europene pentru submasurile 6.2 Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale pot fi consultate gratuit pe www.afir.info in Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea „Investitii PNDR”, pe pagina dedicata submasurii. Cererile de finantare se depun on-line, pe site-ul Agentiei, incepand cu data de 29 octombrie 2021, ora 9:00. ▊

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE