Frauda de 100.000 de euro cu subventiile APIA. Banii, incasati pentru animale care existau doar pe hartie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procurorii DNA au publicat un caz al unui presedinte de asociatie care s-a folosit de adeverinte false ce atestau ca detine vaci, oi si cai, a incasat in mod ilegal subventii APIA in valoare totala de 100.000 de euro. Fermierul, alaturi de primarul localitatii in care s-a petrecut fapta si de un agent agricol, au fost trimisi cu totii in judecata.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

APOSTOL CONSTANTIN, la data faptei primar al comunei Bals, judetul Iasi, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

FLOREA MIHAI, la data faptelor agent agricol in cadrul Primariei comunei Bals, judetul Iasi, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Cei doi inculpati, in calitatile mentionate mai sus, in perioada 2011-2014, i-ar fi pus la dispozitie presedintelui unei asociatii de crescatori de animale mai multe documente false (adeverinte) din care ar fi reiesit ca fermierul ar detine animale (bovine, ovine si ecvidee) pe care acesta insa nu le avea in realitate. Acesta din urma le-ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) pentru a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unica.
Prin aceste demersuri, presedintele asociatiei respective ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 657.837 lei suma cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iasi cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE