Vesti mai putin bune de la AFIR: fondurile pentru tinerii fermieri, epuizate inainte de termenul limita

Facebook
Twitter

Fondurile pentru tinerii fermieri, disponibile prin submasura 6.1 din PNDR au fost epuizate inainte de termenul limita, cu toate ca procentul finantarii pentru aceasta anvelopa de sprijin a depasit 150% din totalul fondurilor alocate in perioada de tranzitie 2021-2022.

In total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finantare, din care 3.383 de solicitari au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel national (componenta national inclusiv zona ITI – Delta Dunarii) si alte 919 cereri de finantare au fost depuse de tinerii din zona montana (componenta zona montana).

Valoarea totala a fondurilor europene solicitate este de 200,28 milioane de euro, peste dublul alocarii de 100 milioane de euro, impartita astfel: 155,27 milioane de euro pentru tinerii de la nivel national si 45,01 milioane de euro pentru tinerii din zona montana.

Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu national s-au epuizat in primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocata tinerilor fermieri din zona montana s-a epuizat vineri, 8 octombrie 2021.

„Sesiunea de primire a cererilor de finantare a investitiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat in acest an, in data 27 august, si avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, insa interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finantare a dus la epuizarea fondurilor alocate inainte de termenul prevazut”, a precizat directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

Potrivit sursei citate, sesiunea de depunere a proiectelor se inchide automat, inainte de termenul limita, atunci cand valoarea publica totala a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, conform Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din PNDR 2020.

Exceptie fac primele cinci zile calendaristice din fiecare etapa de depunere din cadrul sesiunii, cand oprirea depunerilor de proiecte nu este conditionata de atingerea plafonului din nivelul alocarii sesiunii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE