agrometeo

Continua campania de primire a cererilor APIA. Care este termenul limita?

Facebook
Twitter

APIA continua Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anului 2022. Astfel, in perioada 1 martie – 9 martie 2022, s-au primit un numar de 58.283 cereri pentru o suprafata de 232.753 hectare.

Reamintim fermierilor ca cererea se depune prin accesarea aplicatiei IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil in aplicatie), fara a se prezenta la Centrele judetene/locale APIA, tinand cont de conditiile impuse de pandemia Covid 19.

Citeste si: Ministrul Chesnoiu: Romania produce suficient pentru a acoperi necesarul alimentar intern

Se va completa o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

  • Fermierii trebuie sa verifice, impreuna cu primaria pe raza careia detin terenul, situatia inscrierii in Registrul agricol al terenului si sa permita primariei sa transmita la APIA adeverinta.
  • Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii Cererii unice de plata si sa fie valabile la data depunerii Cererii.
  • Adeverintele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de catre asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judetean pot fi transmise electronic prin platforma pusa la dispozitie de catre APIA, cu informarea fermierului.
  • Fermierii care detin animale in exploatatie au obligatia sa se asigure ca datele acestora sunt actualizate/corectate in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociatie/propriile evidente, daca sunteti utilizator SNIIA) si sa se adreseze Centrului APIA in vederea completarii declaratiei sector zootehnic in aplicatia dedicata sectorului zootehnic, inainte de accesarea IPA Online.
  • Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz.
  • Fermierii care sunt deja beneficiari APIA isi vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificari fata de anul anterior. In acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica.

Functionarii APIA vor contacta fermierii in vederea inchiderii electronice a cererii si pentru programarea acestora in vederea semnarii Cererii si declaratiilor atasate acesteia.

Foarte important este ca, inainte de semnarea Cererii unice de plata sector vegetal si zootehnic, sa se verifice inca o data informatiile inscrise si documentatia depusa!

Informatiile detaliate pentru accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu UAT eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, dar si ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE