MADR: cresc exporturile de cereale ale Romaniei. Deficitul dintre export si import a crescut cu 31% fata de 2020

Facebook
Twitter

In primele 6 luni ale acestui an, Romania a incasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale, in crestere cu aproape 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata in balanta comerciala cu produse agroalimentare.

Comparativ, in primele sase luni din 2020, au fost exportate cereale in tarile intra si extracomunitare in valoare de 1,26 miliarde de euro.

Sumele cele mai mari au fost obtinute din exportul in tari terte, respectiv 789,3 milioane de euro, in timp ce livrarile in spatiul comunitar au adus un plus de 511,1 milioane de euro.

Pe de alta parte, in perioada analizata, Romania a si importat cereale, pe care ulterior, in cea mai mare parte, le-a exportat catre alte piete. Astfel, in primele sase luni din acest an a adus din afara cereale in valoare de 370,7 milioane de euro, in crestere fata de aceeasi perioada din 2020 (332,9 milioane de euro).

Romania este pe excedent de ani buni in comertul international (intra si extracomunitar) cu cereale, numai in primul semestru din acest an inregistrandu-se un plus de 929,6 milioane de euro. Anul trecut, in aceeasi perioada, excedentul a fost de 933,9 milioane de euro.

Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Agriculturii, in primul semestru din acest an, deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31%, comparativ cu perioada similara din 2020, totalizand 1,27 miliarde de euro.

Datele MADR arata ca Romania a exportat, in perioada ianuarie – iunie 2021, produse agroalimentare in valoare de 3,63 miliarde de euro, in crestere fata de perioada similara din 2020, cand incasarile din exporturile in tarile intra si extracomunitare au au depasit de 3,42 miliarde de euro.

Pe de alta parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit in primele sase luni ale anului 2021 mai mult de 4,90 miliarde de euro, in timp ce, in perioada similara din 2020, sumele au fost mai mici, totalizand 4,39 miliarde de euro.

Productia de cereale obtinuta pana la data de 25 august era de 15 milioane de tone, graul si orzul inregistrand anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE