Transport animale vii – Romania nu poate accepta interzicerea exportului

Facebook
Twitter

Transport animale – In prezent, Romania nu poate fi de acord cu interzicerea exporturilor sau a transportului de animale vii din ratiuni economice.

Totusi, toate conditiile de bunastare a animalelor trebuie respectate.

Romania are si proceduri, in momentul de fata, pentru respectarea acestor principii, a declarat ministrul Adrian Oros, pe pagina sa de Facebook.

„Romania nu poate fi de acord cu interzicerea exportului si a transportului animalelor vii.

Aceste preocupari stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescatorii de animale romani.

Sunt de acord cu faptul ca toate conditiile de bunastare animala, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate tarile membre.

Romania are o legislatie actualizata, care prevede monitorizarea respectarii conditiilor de bunastare in timpul transportului (Reg.1/2005) pana la destinatie.

Suntem singura tara europeana care avem o asemenea reglementare”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Transport animale – Romania, lege pentru prezenta de personal veterinar la bord, in timpul transportului

El a amintit, in context, ca este initiatorul Legii 150/2020, act normativ care prevede prezenta obligatorie la bord a personalului medical veterinar.

Acesta are rolul de a monitoriza starea de sanatate si conditiile de bunastare a animalelor.

Mai mult, personalul poate sa ofere asistenta medicala daca este nevoie si sa completeze un raport zilnic si unul la finalul transportului.

Citeste si: Fonduri europene 2021: fermierii pot obtine finantare mai usor

„De asemenea, cred ca acolo unde este posibil si exista cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic sa se exporte carcase si carne procesata.

Se creeaza locuri de munca si se corecteaza balanta comerciala.

De aceea, cred ca verificarea stricta a respectarii conditiilor de bunastare animala de catre transportator prin autoritatile competente este solutia si nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii romani.

Resping total o asemenea idee care a fost initiata in Parlamentul European, iar acum isi cauta sustinatori.

Ma bazez pe o abordare echilibrata a Consiliului AgriFish!”, a subliniat Adrian Oros.

Exporturile de animale vii, in crestere cu 40%, in doar 6 luni

In primele sase luni din acest an, Romania a exportat animale vii in valoare de 262,35 milioane de euro, in crestere cu peste 40% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele furnizate de MADR.

Incasarile cele mai mari au fost consemnate din exportul realizat in tari terte, respectiv 194,52 milioane de euro, iar 67,83 milioane de euro din schimburi intracomunitare.

Pe de alta parte, importurile de animale vii in perioada analizata au totalizat 98,06 milioane de euro, in scadere usoara fata de perioada similara a anului 2020, cand s-au consemnat 98,48 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE