Fonduri europene 2021: fermierii pot obtine finantare mai usor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

AFIR a incheiat, pana in prezent, protocoalele de colaborare cu noua institutii financiare pentru a sprijini solicitantii si beneficiarii fondurilor europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), in perioada de tranzitie 2021 – 2022.

Demersul AFIR a presupus obtinerea de masuri si solutii concrete in colaborare directa cu institutiile financiare, care sa sprijine beneficiarii pentru asigurarea cofinantarii private, dar si pentru prefinantarea sau capitalul de rulaj al investitiei finantate prin PNDR 2020, astfel incat implementarea proiectului sa fie finalizata fara intarzieri.

Suntem preocupati in permanenta de identificarea unor solutii reale pentru a sprijini solicitantii in procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Aceste demersuri vin in intampinarea nevoii de cofinantare si de capital de lucru pe care multi dintre solicitanti si beneficiari o resimt acut in ultima perioada. Continuam sa identificam solutii pentru a facilita absorbtia fondurilor si implicit pentru a contribui semnificativ la modernizarea mediului rural romanesc” a declarat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.

Citeste si: Fonduri europene 2021: Anuntul AFIR pentru beneficiarii PNDR cu asigurari de la City Insurance

In acest sens, protocoalele stabilesc, in functie de fiecare dintre institutiile financiare semnatare, conditii mai avantajoase fata de cele standard pentru beneficiarii finantarilor acordate de AFIR. Dintre acestea, amintim: aplicarea de marje de dobanda reduse fata de costurile standard practicate de banca, eliberarea scrisorii de garantie bancara pentru restituire a avansului, linie de TVA aferenta cheltuielilor eligibile si neeligibile, acceptarea la plata a avansurilor direct catre furnizori sau prestatori, finantare in lei si in euro.

In plus, titularii proiectelor finantate de AFIR beneficiaza de termene de utilizare si rambursare a creditelor acordate pentru finantarea unui proiect in functie de durata de implementare a proiectului si de prelungirea acestora.

Totodata, clientii pot aduce in garantie, cu notificarea AFIR, potrivit contractului de finantare, sub forma gajarii sau a ipotecarii, bunurile achizitionate sau realizate in cadrul proiectului/ planului de afaceri finantat, precum si garantii acordate de fondurile de garantare.

De asemenea, pentru proiectele aferente submasurilor forfetare, finantarea se va putea asigura prin acordarea unui credit punte pe termen mediu, reprezentand pana la 100% din transa a doua de plata si care se stinge la data incasarii acestei transe de catre beneficiar.

Toate protocoalele de colaborare incheiate de AFIR cu bancile sunt publice si pot fi consultate pe site-ul nostru, www.afir.info, la sectiunea Informatii Utile – Protocoale de colaborare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE