Oros: cum pot fi protejati consumatorii de mierea contrafacuta?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tarile de provenienta a mierii, dar si a procentului de miere din fiecare tara ar trebui sa se regaseasca pe eticheta,  pentru informarea corecta a consumatorilor si protejarea lor de mierea contrafacuta.

Asa suna o propunere a ministrului interimar, Adrian Oros, din cadrul grupului de lucru pentru modificarea normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii

“Etichetarea corecta a mierii protejeaza atat apicultorii, cat si consumatorii romani!

Astazi, la MADR s-a lucrat la modificarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii, care erau reglementate de Ordinul comun MADR, MS si ANPC nr. 522/798/317/2003.

In cadrul grupului de lucru, am propus introducerea in continutul textului ce urmeaza a fi notificat catre Comisia Europeana, a obligativitatii mentionarii pe eticheta mierii, atat a tarilor de provenienta, cat si a procentului de miere din fiecare tara, in ordine descrescatoare.

Printr-o etichetare corecta a mierii din import, apicultorul roman va fi protejat impotriva concurentei neloiale, iar consumatorul final va cumpara numai pe baza unor informatii clare si complete”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: APIA, noutati despre platile pentru apicultori. Cate cereri au fost depuse?

Mierea contrafacuta, un pericol nu doar pentru Romania, ci pentru intreaga lume

Sunt probleme cu mierea contrafacuta nu doar in Romania, ci in toata lumea. Oficialii organizatiei internationale a exportatorilor de miere avertizeaza asupra falsurilor de pe aceasta piata.

Cei care se ocupa de contrafaceri au metode variate de a pacali consumatorii: fie pun etichete false pe borcane, fie adauga sirop de zahar in produs.

Situatia se vede in modul in care a evoluat piata in ultimii ani. In timp ce numarul stupilor a crescut cu doar 8% la nivel mondial, exporturile au urcat cu 61%.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE