Agrometeo: temperaturi normale si sanse de seceta in anumite regiuni

Facebook
Twitter

Agrometeo – In urmatoarele zile, temperaturile medii vor fi cuprinse intre 9 si 17 grade Celsius, iar procesele vegetative la culturile de toamna vor avea o evolutie normala. Totusi, in anumite regiuni, se va semnala seceta pedologica, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 26 octombrie – 1 noiembrie.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme normala in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 1…14°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 9…17°C, in toate regiunile.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -8…11°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile nordice si centrale, local producandu-se bruma si inghet superficial la sol.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 5…16°C in zonele de campie, optima parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna (rapita, orz si grau).

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Citeste si: Suprafata agricola de peste 4.600 de hectare, afectata anul acesta de fenomenele meteo

Caracteristici agrometeo 

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei, local in nordul, sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crisanei.

Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova si Maramures, pe suprafete  agricole  extinse  din  Banat si Crisana, local nordul si vestul Munteniei, nordul si centrul Dobrogei, centrul, sudul si estul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in majoritatea regiunilor, exceptand zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, precum si terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de germinare (50-100%) si rasarire (30-100%), precum si local aparitia frunzei a treia (10-20%), in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cultura de rapita semanata in epoca optima isi va definitiva germinarea (90-100%), aflandu-se la rasarire (10-100%) si infrunzire (5-9 frunze), indeosebi in sudul tarii.

La sfecla de zahar din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologica (30-100%) si recoltarea.

In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor inregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfasurarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare), in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Urgentarea lucrarilor de eliberare a suprafetelor agricole de resturile vegetale si continuarea efectuarii araturilor adanci de toamna;
  • Continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la graul de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de pe ultimele

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE