Agrometeo: temperaturi apropiate de normalul perioadei si seceta pedologica in unele regiuni. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va avea un caracter normal pentru aceasta perioada, insa se vor inregistra ploi locale cu caracter de aversa in majoritatea regiunilor tarii.

In majoritatea culturilor de toamna, rezerva de umiditate la nivelul solului va fi una scazuta, fiind inregistrata seceta pedologica, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 9-15 iunie.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14…24°C, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre  20…30°C,  pe aproape intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 8…18°C, in majoritatea regiunilor.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta  prin ploi  locale  cu caracter de aversa, dar  si  torential,  acestea  fiind  insotite  de   descarcari   electrice si   intensificari   ale   vantului,    local  cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile  de   apa prognozate pot fi  mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe suprafete extinse din Moldova, local in centrul si estul Transilvaniei, vestul si sudul Crisanei, centrul si izolat sud-estul Dobrogei, nordul si nord-estul Munteniei, nord-vestul          Banatului. In Maramures, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Banatului, local in nordul, centrul si sudul Transilvaniei, nordul si vestul Crisanei, nordul, estul, izolat centrul si sud-vestul Moldovei, estul si nordul Dobrogei, rezerva de apa din sol se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime.

Aprovizionarea cu apa  a  solului  in cultura de porumb, pe adancimea 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al  tarii.  Deficite  de  umiditate  in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in nordul, vestul si nord-vestul Banatului, vestul si sud-estul Crisanei, sudul, izolat centrul, nordul si nord-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua in general normal in aproape toata tara, acestea fiind chiar intensificate in zonele de campie, indeosebi spre sfarsitul intervalului, pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de burduf (60-100%), inspicare (40-100%) si inflorire (10-100%) in majoritatea zonelor agricole, iar local in sudul, sud-estul si vestul tarii se va inregistra maturitatea in lapte (10-60%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna.

Sub aspect fenologic, rapita va parcurge cresterea si  dezvoltarea boabelor in silicve (60-100%), in cea mai mare parte a regiunilor. Izolat, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline.

Functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor inregistra aparitia primei perechi de frunze adevarate  (50-100%)  si   infrunzirea (7-14 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor prezentandu-se in general buna si medie.

Cultura de porumb isi va definitiva rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata cresterea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (5-13 frunze).

In Transilvania si Moldova, la sfecla de zahar se vor semnala rasarirea (70-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (50-100%) si cresterea lastarilor laterali (20-100%).

Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de legare/crestere a rodului, infrunzire, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor (cires, visin, cais), in majoritatea plantatiilor. Totodata, la soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea fructelor.

Vita-de-vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor in toate podgoriile, iar soiurile timpurii, inflorirea, starea de vegetatie mentinandu-se buna si medie.

Ca urmare, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice si manuale, tratamente fito-sanitare, erbicidari) vor fi sistate temporar, iar in restul zilelor, acestea se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE