Agrometeo: seceta pedologica si temperaturi mai mari decat normalul perioadei. Care sunt sansele de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea din urmatoarea perioada va fi mai calda decat normalul acestei perioade, in majoritatea regiunilor tarii, cu temperaturi care pot ajunge pana la 32 de grade Celsius. Seceta pedologica persista in majoritatea zonelor de cultura, iar precipitatiile din zielele urmatoare nu vor fi insemnate cantitativ, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 22-28 septembrie.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 12…26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22…32°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 2…19°C, pe majoritatea suprafetelor agricole.

La adancimea de 5 cm in sol, temperatura medie diurna se va situa intre 14…25°C, favorabila parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la culturile de toamna infiintate pana la aceasta data. Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, indeosebi in vestul si nord-vestul tarii.

Caracteristici agrometeorologice

In stratul de sol 0-20 cm ogor continutul de umiditate va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, izolat in nordul si sudul Munteniei, sud-estul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apa in sol, atat ritmurile vegetative ale culturilor de rapita si orz de toamna semanate pana in prezent, cat si procesele de coacere si maturare ale speciilor prasitoare si pomi-viticole vor fi in continuare stanjenite.

De asemenea, la speciile de toamna infiintate pana in prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, ritmurile de crestere si dezvoltare (germinare, rasarire, infrunzire) vor fi incetinite. Cultura de floarea-soarelui se va recolta pe suprafete agricole extinse la scara intregii tari, izolat fiind posibila finalizarea acestora.

Hibrizii tardivi si semitardivi de porumb vor inregistra maturitatea deplina (30-100%) si recoltarea, pe intreg teritoriul agricol.

La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina. Cultura de cartof va parcurge fazele de maturitate deplina si recoltare, in majoritatea bazinelor specializate. Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla la coacerea si maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica.

Culturile de toamna (rapita si orz) vor inregistra germinarea si rasarirea (10-50%), precum si formarea primelor frunze (10-25%), extinzandu-se suprafetele insamantate, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc., in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor de toamna;
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE