Legea pentru sustinerea producatorilor romani produce nemulturi: „cei care au castigat pana acum vor castiga mai mult”

Facebook
Twitter

Tot mai multi producatori romani se declara ingrijorati de Legea nr.28/2020, care urmareste sa sustina producatorii romani de fructe si legume dar care, in viziunea acestora, nu face decat sa ii sustina pe marii producatori, astfel incat „cei care au castigat pana acum sa castige mai mult”.  

Uniunea Salavam Taranul Roman va sesizeaza demersul Parlamentarilor Romani in sensul dezavantajarii producatorilor de legume fructe, prin modificarea Legii 321/2009 prin Legea nr. 28/2020.

In acest context si din dorinta de a face ”bine” Parlamentarii din Comisia pentru Agricultura au modificat legea in interesul comerciantilor, mergand pe principiul cei care au castigat pana acum sa castige si mai mult.

Context

In 2016, Guvernul a adoptat o lege, nr.150, menita sa modifice legea 321 din 2009. Multi au privit-o cu bucurie, caci venea sa faca dreptate produselor romanesti, cel putin prin anumite prevederi. Printre cele mai interesante pentru noi, au fost acestea:

  • Interdictia asupra oricarui comerciant de a solicita facturarea / refacturarea si de a incasa de la furnizor taxe si servicii;
  • Obligatia comerciantului pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenit din lantul alimentar scurt • Termenul de plata pentru produse alimentare proaspete nu poate fi mai mare de sapte zile calendaristice. Aceasta lege, privita cu ochi rai de catre retaileri, a fost permanent contestata, in special pentru controversata prevedere care continea procentul de 51% produs romanesc la raft.

Aceasta prevedere nu a ajuns insa sa fie aplicata, dar celelalte doua, au fost mai mult decat binevenite. Prima, se asigura ca un ni se ia din buzunar cu o mana si ni se arunca faramituri cu alta (ni se spunea ca preturile noastre sunt prea mari dar de fapt noi le stabileam asa, fiind constienti ca la sfarsit de luna vom plati un anumit procent din súmele facturate) , iar cea de-a treia instaura doar corectitudinea, de vreme ce aceste produse se vindeau in decurs de 2-3 zile si noi primeam banii la o luna.

Nici cooperativele si nici producatorii un suntem institutii bancare de credit, deci un suntem de acord sa ne foloseasca nimeni banii cu dobanda 0. Uniunea Europeana a declansat procedura de infringement pentru anumite prevederi ale legii, dar nu pentru toate.

O parte dintre alesii nostri, au inteles sa modifice si ce trebuie si ce nu, ca daca tot s-au apucat de treaba si trebuie sa repare, de ce sa un strice? Cele doua prevederi menite sa ne dea un sprijin, referitoare la interdictia de a solicita facturarea/refacturarea si incasarea de la furnizor taxe si servicii si cea referitoare la termenul de plata de 7 zile, au fost modificate prin legea 28/2020 in dezavantajul nostru, permitand taxe si prelungind termenul de plata la 15 zile.

Cea ce este interesant este faptul ca desi in cuprinsul Legii 28/2020 se regaseste partial o prevedere din Directiva (UE) 2019/633 dar nu se preiau din directiva celelalte dispozitii obligatorii, Romania in calitate de stat membru al UE are obligatia ca pana in luna Mai 2021 sa transpuna Directiva (UE) 2019/633 in lege. Astfel, daca tot isi doresc Parlamentarii din Comisia de agricultura sa incurajeze asocierea in cooperative si promoveaza cooperativele de ce nu au tinut cont de directiva sus amintita. In directiva sunt cuprinse o serie de interdictii clare pentru comercianti, culmea furnizorii de legume si fructe sunt mai protejati de Directiva (UE) 2019/633 decat de legislatia interna.

Tinand cont de faptul ca in textul Legii 28/2020 se face trimitere la Directiva Europeana onor Parlamentari din Comisia de Agricultura nu pot spune ca nu au avut cunostinta de aceasta, in consecinta nu poate fi vorba decat de un dezinteres cras fata de producatorii agricoli Romani, iar tot ceea ce ni se promite sa face numai la nivel declarativ dar in mod concret nimic.

Problema

Efectele acestor modificari au inceput deja sa apara. Am primit ecouri de la producatori, ca sunt pregatite spre semnare anexe care prevad refacturarea unor procente din cifra de afaceri si care pot insemna pierderi semnificative pentru acestia. Aceste taxe sunt mascate prin diverse explicatii cum ar fi adaugarea acelui procent la pretul de vanzare, cand, matematic, calculele arata cum producatorul pierde, si prin cresterea pretului, consumatorul de asemenea.

Intelegem ca reprezentantii marilor lanturi urmaresc interésele actionarilor lor, dar in acelasi timp, am considerat ca alesii nostri vegheaza pentru respectarea drepturilor noastre, caci ,,actionarii,, in acest caz suntem noi, cei care producen mancare, platim taxe si contribuim la bunastarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea ca adevarati factori de economie sociala.

Mai mult, majoritatea perlamentare, a scris ,,dupa dictare” o lege care avantajeaza strict comercianti, pe producatori in niciun fel si a incercat sa arunce gaina moarta in curtea vecinului, sugerand ca este o lege initiata de catre partidul aflat la guvernare, dar au uitat ca taranul roman nu e prost!

Concluzionam in urma celor intamplate, ca am fost ,,vanduti,, celor care au putere economica si ca cei care trebuiau sa ne apere, au ales alt stapan, mai géneros. Vom pierde noi, cei care pentru unii reprezentam doar cifre , consumatorii care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft, dar ei, cei puternici, un vor pierde niciodata!

Solutii

Situatia in care se afla acesti producatori/ cooperative, este una urgenta, care necesita o solutie imediata. Odata cu semnarea noilor anexe/ contracte, raul pricinuit acestora, poate fi foarte difícil de indreptat. Asteptam solutii de la Guvern, acest actor politic fiind singurul care poate stopa incercarea de apasa si mai tare pe umerii putinelor cooperative/ grupuri de producatori care au reusit sa plaseze legumele lor pe piata romaneasca prin intermediul acestor lanturi.

In acest context Uniunea Salvati Taranul Roman solicita Ministrului Agriculturii, domnului Adrian Oros sa promoveze cat se poate de repede o Ordonanta de Urgenta prin care sa modifice Legea 28/2020 si implicit Lege 321/2009, in sensul revenirii la termenele de plata anterior emiterii Legii 28 din 2020 si totodata sa transpuna Directiva (UE) 2019/633 in legislatia nationala prin Ordonanta de Urgenta.

Daca Ministerul Agriculturii doreste intr-adevar sa sustina producatorii agricoli, sa ii incurajeze sa se asocieze in cooperative dar sa ii si protejeze impotriva practicilor comerciale neloiale, emiterea unui astfel de act normativ cu caracter de urgenta este mai mult decat necesara.

Avem nevoie de sprijin, pentru a putea creste sanatos si noi, si odata cu noi, tara!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE