Ministrul Oros, despre sustinerea micilor producatori: „Vom restabili principiile corecte de piata”

Facebook
Twitter

Dupa ce Comisia Europeana s-a opus initiativei prin care supermarketurile romanesti sa comercializeze minim 51% din produse de provenienta autohtona, Parlamentul vine cu o alta initiativa, prin care incearca sa oblige cumparatorii de stat sa nu mai achizitioneze produse de import.

Potrivit proiectului legislativ, unitatile militare, spitalele, cantinele sociale, scolile, penitenciarele si alte institutii publice sa fie obligate sa cumpere numai bunuri alimentare de productie interna, realizate exclusiv din materii prime romanesti.

Aceasta initiativa legislativa vine la scurt timp dupa ce Parlamentul a eliminat obligatia ca retailerii sa puna la dispozitia clientilor produse romanesti in procent de minim 51%, din cauza procedurii de infringement demarate de Comisia Europeana in 2017.

In opinia oficialilor de la Bruxelles, aceasta masura contravine drepturilor consumatorilor europeni de a alege ce marfa isi doresc, precum si libertatea de circulatie a marfurilor in Uniunea Europeana.

Initiatorii noului proiect sunt de acord ca legea anterioara nu respecta normele europene, insa noua initiativa ar putea, de asemenea, sa intre in conflict cu prevederile UE.

Concret, prin proiectul de lege se urmareste asigurarea unei piete de desfacere pentru producatorii romani , prin toate structurile de stat care presupun un consum colectiv, iar autorii dau ca exemplu: „unitati militare, spitale, cantine sociale, unitati de invatamant, penitenciare si altele asimilate”

„Respectivele structuri vor achizitiona numai bunuri alimentare de productie interna, realizate exclusiv din materii prime romanesti, cu exceptia situatiei obiective, in care acestea nu Ie pot fi puse la dispozitie”, sustin autorii actului normativ.

In expunerea de motive, se precizeaza ca este nevoie de aceasta masura „in contextul restrictiilor impuse Romaniei de organismele europene de a emite acte normative prin care sa putem obliga prezenta la raft, cu prioritate, a produselor romanesti, si al nivelului prohibitiv al taxelor la raft impuse de marii comercianti”.

 Ministrul Oros nu aplica legea 28/2020: este o lege toxica

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca legea prin care supermarketurile nu mai sunt obligate sa aiba la raft produse romanesti in procent de 51% este una „toxica” si a precizat ca nu o va aplica, acuzand PSD ca initiativa legislativa a avut scopul de a favoriza marii retaileri.

„Colegii mei din majoritatea parlamentara au votat aceasta lege in martie, practic, siluind-o si doar in avantajul retailerilor si nu a producatorilor si a procesatorului roman si tot ei imi cer astazi explicatii cum voi aplica aceasta lege. Vreau sa va reamintesc si sa le reamintesc ca exista inca din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare si ca Partidul National Liberal in 2016 a promovat Legea 150, care spunea niste lucruri: interzicerea facturarii si refacturarii, obligatia de a organiza evenimente de promovare de catre retaileri, obligatia de a asigura spatii distincte de expunere si semnalizare la raft, obligatia achizitionarii a 51% produse romanesti si sanctiuni asociate obligatiei de 51%”, a spus Oros.

Oros: „Vom restabili principiile corecte de piata”

Ministrul a vorbit si despre legea 28/2020, adoptata de Parlament dupa demararea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, care nu mai obliga retailerii sa faca o distinctie intre produsele romanesti si cele de import si venea cu doua noi prevederi.

„(…) termenul de plata care era de minim 14 zile pentru produse proaspete si 30 de zile pentru celelalte produse si pe care in legea initiala noi l-am redus la sapte zile, in legea 28 a fost reintors.(…) O alta prevedere toxica este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizor servicii si taxe, costuri mai mari si pierderi comerciale pentru producatorii mici. Practic s-a facut o lege in avantajul marelui retail in detrimentul producatorului si procesatorului roman”, sustine ministrul Agriculturii.

Ministrul precizeaza ca aceasta lege nu va fi aplicata si ca va fi modificata in cel mai scurt timp, pentru a nu mai exista diferente intre micii si marii producatori.

„Ce vom face? Pentru ca am vazut ca doamna Grapini ma intreaba cum voi aplica aceasta lege proasta, facuta de ei. Nu o vom aplica, o s-o modificam imediat cu cele doua prevederi. Ce vom face? Vom restabili principiile corecte de piata, indiferent ca esti mic sau mare, intrucat intr-o economie de piata toti trebuie sa plece de pe picior de egalitate. Vom inaspri sanctiunile pentru cei care vor sa isi rotunjeasca veniturile prin efortul celor multi si mici, vom elimina formele ascunse de taxare, gen autofacturare, remiza lunara, reducere ulterioara raportata la cifra de afaceri sau discount de volum”, a mai spus Oros.

Seful MADR sustine ca Guvernul va elimina toate aceste prevederi care au fost introduse in Legea 28 pe ultima suta de metri, si care, spune el, „nu aveau nicio legatura cu actiunea de infringement pe care o pornise Comisia in 2017”.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE