Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si deficit de umiditate la sol. Iata situatia pentru fiecare regiune

Facebook
Twitter

Urmatoarea saptamana se va caracteriza prin temperaturi mai mari decat normalul acestei perioade, cu maxime care pot ajunge chiar si la 32 de grade Celsius, insa cu raciri treptate ale vremii catre sfarsitul perioadei de analiza. Precipitatiile vor fi reduse si nesemnificative din punct de vedere agricol, rezerva de umiditate la sol fiind scazuta in culturile agricole din majoritatea tarii, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 17-23 septembrie 2020.


Caracteristici meteorologice

In primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, spre sfarsitul perioadei se va produce o racire treptata a vremii, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 17…26°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C si 12…22°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile climatologice, in toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 17…32°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului va oscila intre 5…20°C, in majoritatea zonelor de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm, se va incadra intre 15…26°C, optim pentru pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de rapita si orz de toamna, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la cele semanate pana in prezent.

Sunt posibile precipitatii in general nesemnificative din punct de vedere agricol, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm ogor, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, local in nordul, sudul si estul Munteniei, centrul si vestul Moldovei, izolat in sud-estul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul stresului termic si hidric din aer si sol din perioada cu cerinte maxime fata de apa ale plantelor, procesele vegetative la culturile prasitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) vor fi accelerate si chiar fortate, cu repercusiuni asupra cantitatii si calitatii recoltelor.

La floarea-soarelui in regim neirigat se va inregistra maturitatea deplina (50-100%) si recoltarea, pe aproape intreg teritoriul agricol. In functie de data semanatului si precocitatea hibridului, porumbul se va afla la maturitate ceara (70-100%) si maturitate deplina (50-100%), extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare.

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura isi va continua ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar cartoful va parcurge vestejirea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea.

La pomii fructiferi si vita-de-vie vor predomina coacerea fructelor/boabelor, a lemnului si acumularea zaharului, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta in continuare. La culturile de rapita si orz de toamna se vor extinde suprafetele insamantate, iar la cele infiintate pana in prezent se vor inregistra fazele incipiente de vegetatie (germinare si rasarire), precum si aparitia primelor frunze, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizari in vii si livezi, etc.) se vor efectua pe ansamblu in bune conditii.

De asemenea, pe arealele agricole unde se mentin deficite accentuate de umiditate in sol, lucrarile de arat si de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna, se vor desfasura cu dificultate.

Recomandari de specialitate

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima, pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul 0-20 cm (ogor);
  • Lucrari superficiale de pregatire a terenului pentru conservarea apei in sol pe terenurile cu deficite de umiditate;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
  • Lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE