Ministrul Oros: o treime din suprafata de luciu de apa a Romaniei nu este intabulata

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca aproape o treime din suprafetele de luciu de apa din Romania nu este intabulata, iar din cauza acestui lucru statul roman urmeaza sa piarda sume de bani din redevente, iar potentialii beneficiari nu vor putea beneficia de fonduri europene, relateaza Agerpres.

Oficialul a explicat ca, la momentul actual, in Romania exista peste 100.000 de hectare de luciu de apa, iar dintre acestea aproape 30.000 nu au fost inca intabulate.

„Sunt aproape 30.000 de hectare de luciu de apa, dar terenul nu este intabulat, si pe de o parte statul pierde sume considerabile pentru ca nu incaseaza redevente, pe de alta parte cei care sunt beneficiari ai acelor suprafete de luciu de apa nu pot accesa proiecte europene pentru ca nu pot lucra pe ele”, a explicat ministrul.

Alocarea de fonduri pentru intabulare, o solutie la aceasta problema

Potrivit ministrului, primul pas in rezolvarea acestei probleme este acordarea de fonduri pentru intabularea suprafetelor de luciu de apa.

„Terenurile care sunt ale ADS, pe care le gestioneaza statul roman, sunt cam 311.000 de hectare, din care doar o treime sunt intabulate. Acelasi lucru se intampla si cu suprafetele cu luciu de apa. Primul pas pe care trebuie sa-l facem, pe care l-am identificat, este sa alocam niste sume sa intabulam terenurile de sub luciul de apa si apoi sa aducem modificari la legislatie in asa fel incat beneficiarii sa aiba niste contracte de concesiune ca sa aiba acces la fonduri. Sunt 30.000 de hectare neintabulate din 100.000 de hectare de suprafete cu luciu de apa”, a spus Oros.

MADR, discutii cu UE pentru obtinerea de fonduri europene in domeniul acvaculturii de apa dulce

Gheorghe Stefan, secretar de stat al MADR si-a exprimat parerea ca Romania, impreuna cu tarile Grupului de la Visegrad, care au experienta in pescuitul de apa dulce, ar trebui sa faca lobby la CE pentru obtinerea de subventii si acest sector.

„La cei din Comisia Europeana nu se cunostea nimic despre acvacultura de apa dulce si de aceea nu s-a prevazut acum 15-20 de ani nicio masura de finantare sau de subventie a acestei activitati. Ma gandesc, ca la nivelul tarilor membre ale Grupului de la Visegrad, care are exploatatii si probleme comune cu Romania, sa facem impreuna un lobby ca sa beneficiem si noi de atentia necesara din partea CE si asa cum acorda atentie si importanta pescuitului marin sau oceanic, asa sa fie tratata si piscicultura in apa dulce”, a spus Stefan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE