Agrometeo: vreme calda si seceta pedologica la mai multe culturi. Care sunt sansele de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea din urmatoarea perioada va fi una calda, chiar caniculara, in anumite zone, cu temperaturi maxime ce vor ajunge pana la 34 de grade Celsius. Ploile inregistrate vor avea caracter local, sub forma de aversa sau chiar ploi torentiale, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 12-18 august

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, in acest interval se va mentine o vreme calda in majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculara, indeosebi in zonele de campie. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 23…34°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10…22°C, in aproape toata tara. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.

De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, vestul si sudul Crisanei, centrul, izolat sudul Transilvaniei.

Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, izolat in nord-vestul si vestul Moldovei, nord-vestul si estul Munteniei, nordul Olteniei si al Crisanei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului, se vor inregistra in continuare ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la prasitoare, uscarea frunzelor bazale si fortari stadiale, starea de vegetatie a culturilor depreciindu-se treptat, in special pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.

Recomandari de specialitate

La floarea-soarelui va fi posibila finalizarea fazei de inflorire (100%), culturile aflandu-se predominant la maturitate ceara (10-100%), precum si maturitate deplina (10-60%), in special in semanaturile efectuate in epoca optima si pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Cultura de porumb se va afla la inflorirea paniculului (60-100%) si matasire (50-100%), precum si maturitate in lapte si ceara (10-100%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

In centrul, estul si vestul tarii, la sfecla de zahar se va inregistra cresterea intensa a radacinii in grosime si greutate, iar cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, local fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice la soiurile de vara. La pomii fructiferi (semintoase) vor predomina fazele de crestere si dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la samburoase se va continua recoltarea.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum si izolat coacerea boabelor. Lucrarile agricole de sezon se vor putea desfasura in general in conditii bune, in cea mai mare parte a tarii.

Recomandari de specialitate

Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;

Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;

Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidari, etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE