In foarte multe culturi agricole, insectele daunatoare reprezinta unul dintre motivele care pot afecta serios productia pe intregul an. La fel cum buruienile afecteaza conditiile de crestere ale plantelor, insectele pot compromite intreaga recolta daca nu sunt combatute la timp.
Majoritatea insectelor daunatoare ataca plantele imediat dupa eclozare, cand patrund in fruct, rod epidermele frunzelor si pe cele ale tulpinilor. In cazul in care nu sunt combatute eficient, insectele se vor inmulti rapid si vor compromite intreaga recolta intr-un timp foarte scurt.
Pentru a reduce paguba produsa de acesti daunatori, este important sa identifici la timp semnele unui atac si sa administrezi eficient tratamentele pentru a ii combate. In continuare, iti prezentam daunatorii celor mai comune culturi si iti furnizam informatiile necesare pentru a-i combate, dar si pentru a folosi insecticide in functie de cultura.
Daunatori la culturile de cartofi
La culturile de cartof, cel mai comun daunator este gandacul din Colorado, o insecta agresiva care ataca planta atat din stadiul de larva, cat si de adult. In lunile de primavara si vara, daunatorul ataca frunzele pana cand pe suprafata acestora pot fi observate mici orificii. Daca ajung la maturitate, daunatorii pot cauza defolierea totala a frunzelor si compromiterea culturii.
Toamna, gandacul din Colorado va ataca si tuberculii, iar in cazul in care nu se folosesc insecticidele potrivite, paguba din cultura poate ajunge la 100%. Prezenta gandacului din Colorado este usor de depistat atat dupa orificiile prezente in frunzele de cartof, cat si dupa trasaturile biologice ale insectei, care are corpul oval, capul lat si 3-4 randuri de dungi negre pe abdomen.
Daca nu sunt combatuti in mod eficient, gandacii din Colorado vor compromite intreaga productie, urmand sa atace si recolta din anul urmator. Cel mai bun mod de combatere a acestor daunatori este aplicarea de insecticide, intrucat acestea pot elimina daunatorii aflati intr-un stadiu avansat de dezvoltare si pot proteja cultura pentru o perioada indelungata. Alverde® este un insecticid potrivit pentru combaterea gandacului din Colorado, fiind eficient atat impotriva larvelor, cat si a daunatorilor adulti. Acesta actioneaza rapid si poate fi utilizat si in zilele calduroase.
Daunatori la speciile de legume
La culturile de tomate, ardei si vinete, molia miniera (Tuta absoluta) este unul dintre cei mai periculosi daunatori. Ea ataca atat culturile de camp, cat si plantele din sere si solarii. Daca vremea este calduroasa, atacul daunatorului incepe inca din faza de rasad a plantelor. La inceputul verii, larvele moliei miniere ataca fructul plantelor, patrunzand in zona superioara a acestuia si formand galerii in interiorul sau.
Atacul acestui daunator este mai agresiv in cazul plantatiilor in spatii protejate, intrucat temperatura este mai ridicata. Semnele atacului moliei miniere pot fi observate la nivelul zonelor aeriene ale plantei, cu precadere pe frunze, unde vor aparea pete ovale. Atunci cand fructele plantei sunt atacate, pe suprafata acestora vor aparea putregaiuri, care le vor reduce valoarea de vanzare.
Omida fructelor este un alt daunator comun la culturile de legume care, in stadiul de larva, rod frunzele, iar adultii ataca si fructul. Semnele atacului omizii fructelor sunt similare cu cele ale moliei miniere. Pentru combaterea ambilor daunatori se poate utiliza Alverde®, un insecticid deosebit de eficient si cu actiune rapida.
Daunatori la culturile de cereale
Un daunator comun la culturile cerealiere este viermele rosu al paiului, care ataca majoritatea plantelor graminee, insa prefera graul si orzul. Inca din stadiul de larva, daunatorul ataca tulpina plantelor, dar si petiolul frunzelor, care prezinta umflaturi in locul afectat de larva. La grau, atacul viermelui rosu al paiului va intarzia cresterea spicului, iar planta va fi nedezvoltata si cu o productie redusa de boabe.
Un alt daunator comun la culturile de cereale este gandacul balos. Acesta ataca in special frunzele plantei, in special parenchimul si epiderma superioara a acestora, provocand, in cele din urma, uscarea lor. Gandacul balos produce pagube in cultura de cereale la orice varsta, insa in stadiul de larva este cel mai pagubitor. Acest daunator poate fi recunoscut usor, larvele avand o lungime de circa 5 mm si o culoare galbuie. La maturitate, gandacul are o lungime de 4-6 mm si o culoare brun-metalica.
Atat viermele rosu al paiului, cat si gandacul balos pot fi combatuti cu Fastac® Active, un insecticid cu spectru larg de actiune, care combate larvele si adultii.
Pentru a te bucura de o cultura profitabila, este necesar sa identifici si sa combati rapid toti daunatorii, folosindu-te de cele mai eficiente tratamente.
Sursa Foto: Shutterstock