Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si sanse de precipitatii. Iata starea culturilor agricole de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile inregistrate in urmatoarele zile vor fi mai ridicate decat normalul acestei perioade, cu valori medii diurne cuprinse intre 4 si 8 grade Celsius.  Rezerva de umiditate la sol pentru majoritatea culturilor de toamna va prezenta valori apropiate de optim in majoritatea tarii, iar starea generala a vremii permite efectuarea lucrarilor specifice acestei perioade (araturi adanci, lucrari in vii si livezi) in majoritatea regiunilor, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 16-22 decembrie.

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -2…8°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1…10°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -4…5°C, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. In zonele joase si de lunca se va semnala ceata, asociata cu burnita si depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de apa in sol se vor inregistra local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei, izolat sud-vestul Olteniei si al Crisanei, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de toamna vor evolua pe ansamblu normal in cea mai mare parte a tarii si mai lent in zonele nordice si centrale, unde izolat va fi posibila semnalarea starii de repaus vegetativ.

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate in afara epocii optime. Orzul si graul de toamna se vor afla la rasarire (75-100%), aparitia frunzei a treia (50-100%), precum si infratire (30-100%), in toate regiunile agricole.

La cultura de rapita se va continua faza infrunzire (8-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole si viticole vor parcurge stadiul de repaus biologic.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi in vii si livezi, etc) vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate

  • Finalizarea araturilor adanci de toamna;
  • Continuarea lucrarilor de arat in vii si livezi;
  • Aplicarea ingrasamintelor organice la pomii fructiferi si vita-de-vie, precum si a celor minerale (fosfor si potasiu) la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE