Agrometeo: vreme calda si risc de seceta pedologica la mai multe culturi. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va fi una calda, cu temperaturi ce vor ajung chiar si la 25 de grade Celsius si cu sanse mari de precipitatii, insemnate din punct de vedere agricol. In ceea ce priveste culturile de toamna, continutul de apa din sol este unul scazut si deosebit de scazut, in majoritatea regiunilor, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 29 -4 iunie.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 10…21°C, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 15…25°C, pe aproape intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 5…16°C, in majoritatea regiunilor.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat caderi de grindina. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si local puternica, in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei si a Crisanei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul, nord-estul, sud-estul si estul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului. In Maramures, Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia, local in nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, vestul si nord-estul Banatului, nordul Crisanei, izolat sud-vestul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Izolat in nordul si sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei, precum si in nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite moderate de   umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidrotermic din aer si sol va fi favorabil parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole, in cea mai mare parte a regiunilor.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (40-100%), inflorirea (10-100%) si maturitatea in lapte (10-40%), pe majoritatea suprafetelor.

Cerealierele tardive se vor afla la alungirea paiului (60-100%), „burduf” si inspicare (20-100%), iar plantele vor prezenta o uniformitate si vigurozitate medie si slaba, indeosebi pe terenurile cu deficite ridicate de apa in sol.

In functie de data semanatului, rapita din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana va inregistra formarea silicvelor si a boabelor in silicve, iar local in sud-estul tarii, inceputul maturitatii depline (10-20%), in special pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

La floarea-soarelui vor predomina fazele de aparitie a primei perechi de frunze     (30-100%)     si infrunzire (6-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna.

Porumbul se va afla la rasarire si formarea frunzei a treia (30-100%), precum si infrunzire (5-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua rasarirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze si cresterea aparatului foliar (10-100%).

La cartof se vor inregistra rasarirea, cresterea lastarilor laterali si inceputul tuberizarii (10-100%).

Speciile de samburoase (cais, piersic, visin, cires) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor, cresterea lastarilor/frunzelor, iar soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea tehnologica se vor recolta. La semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.

In toate podgoriile, la vita-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescentelor si inflorirea.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare;
  • Aplicarea tratamentelor pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor la toate culturile;

Recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologica (cires).

Sursa:ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE