Prognoza agrometeo: vreme calda in toata tara. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

Perioada 03-07 august se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, la scara intregii tari, se arata in ultima prognoza agrometeo ANM.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 24…34°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 10…21°C, in majoritatea regiunilor agricole. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local in vestul Crisanei, nordul, izolat vestul Moldovei, nord-vestul, centrul si estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului.

Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei si al Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Procesele biologice ale culturilor de camp se vor desfǎsura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului, iar pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologicǎ, ritmurile de vegetatie la speciile prǎsitoare vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare ofilirea temporarǎ si rǎsucirea aparatului foliar in orele de amiazǎ, ingǎlbenirea si uscarea partiala sau totalǎ a acestuia, fortǎri stadiale, precum si izolat, sistǎvirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui.

La cultura graului de toamna semanata tardiv din nordul si centrul tǎrii va fi posibilǎ finalizarea lucrǎrilor de recoltare. Functie de data semǎnatului, floarea-soarelui va parcurge inflorirea (60-100%) si maturitatea cearǎ (30-100%), iar in Muntenia si Oltenia va predomina maturitatea deplina (10-50%).

Porumbul isi va definitiva aparitia paniculului (100%), aflandu-se predominant la inflorire, mǎtǎsire si maturitate in lapte (10-100%), iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se va inregistra maturitatea cearǎ (10-30%).

La sfecla de zahǎr se vor continua alungirea si ingrosarea axei hipocotile (40-100%), local fiind posibilǎ declansarea fazei de acumulare a zahǎrului in rǎdǎcinǎ (10-20%). In principalele bazine de cultura, cartoful va parcurge cresterea tuberculilor (20-100%), iar pe suprafetele cu deficite accentuate de umiditate in sol se va semnala uscarea prematura a vrejilor, precum si subdimensionarea tuberculilor.

La speciile pomicole, predominante vor fi fazele de crestere si coacere a rodului, precum si acumularea zahǎrului in fructe, iar la samburoase se vor efectua lucrǎrile de recoltare. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie se va afla la cresterea/dezvoltarea boabelor si acumularea zaharurilor, iar soiurile timpurii de consum vor putea inregistra coacerea in „parga”.

In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrǎrile agricole specifice campaniei de vara se vor efectua in general normal.

Recomandari de specialitate

  • Lucrǎri de recoltare, transportul si depozitarea la graul de toamnǎ si fructele de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea arǎturilor in vederea insǎmantǎrilor de toamnǎ, pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului;
  • Aplicarea irigatiilor pe arealele afectate de seceta pedologicǎ;
  • Efectuarea lucrǎrilor de intretinere la speciile prasitoare si pomi-viticole (combaterea bolilor si dǎunǎtorilor, erbicidǎri, etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE