Obtinerea unor productii ridicate la rapita au ca baza si fertilizarea din toamna

Facebook
Twitter

Ca si in cazul altor culturi, cea mai buna baza pentru conceperea planului de fertilizare este analiza continutului solului si necesarul de elemente nutritive ale culturii.

Rapita utilizeaza eficient azotul

O cultura de rapita preia din sol in toamna pana la intrarea in iarna in jur de 40 – 80 kg N la hectar. Daca insamantarea a fost timpurie, toamna calduroasa si debutul iernii a fost intarziata si solul are un continut ridicat de N, rapita poate prelua pana la 130 kg N / ha. Este important ca la intrarea in iarna  diametrul radacinii la nivelul solului sa fie mai mare de 1 cm.

La scurt timp dupa rasarire, rapita incepe sa-si formeze organele de productie. Din stadiul de 3 – 10 frunze se creeaza mugurii lastarilor laterali, din care se dezvolta lastarii laterali cu flori in primavara. Potentialul de productie este determinat de rapita inca din toamna – de aceea este important sa evitam crearea unei deficiente de elemente nutritive printr-o fertilizare corecta in toamna.

Fertilizarea inainte de semanat cu ingrasamintelor minerale care contin elemente nutritive usor solubile in apa este recomandata pentru evitarea deficientelor nutritive si asigurarea necesarului de elemente pana la intrarea in iarna.

 

Nu uitati de fertilizarea cu P si K

O buna aprovizionare cu fosfor si potasiu creste rezistenta culturii de rapita la inghet.

Pe parcelele pe care este necesar sa folosim  ingrasaminte cu fosfor si potasiu, o administrare a N,P,K in toamna s-a dovedit a fi mai eficienta decat o administrare a N,P,K in primavara.

Daca in urma analizelor de sol rezulta un nivel ridicat de fosfor si potasiu, este suficienta fertilizarea cu azot sau cu ingrasaminte tip NPK cu continut mai mare de azot si mai mic de fosfor si potasiu.

De ce elemente nutritive mai are nevoie cultura de rapita?

Trebuie luat in considerare ca rapita necesita pe langa N,P,K si  de aproximativ 125 kg SO3. Necesarul de sulf ar trebui asigurata partial odata cu fertilizarea de toamna folosind ingrasaminte tip NPK+S iar diferenta ramasa va fi asigurata odata cu fertilizarea din primavara.

Tabelul 1: Necesarul de elemente nutritive la cultura de rapita

In cazul in care nu se indeparteaza toata planta de pe parcela diferenta dintre cantitatea absorbita/t de productie boabe +masa verde si ceea indepartata/t prin recoltarea boabelor de pe parcela reprezinta elementele nutritive care vor ramane pentru cultura ulterioara prin descompunerea resturilor vegetale si radacinilor de rapita ramase in urma recoltatului.

Recomandari pentru fertilizarea de toamna a rapitei

Testele din ultimii ani arata un randament semnificativ mai mare la fertilizarea cu ingrasaminte tip NPK din toamna in comparatie cu fertilizarea cu azot simplu.

Prin urmare, recomandarea noastra este aplicarea de:

300 – 400 kg/ha COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn

 sau

300 – 400 kg/ha COMPLEX 14/10/20 +10SO3  inainte de semanat.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Borealis L.A.T.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE