Productiile mari la grau se obtin doar cu o fertilizare echilibrata din toamna!

Facebook
Twitter

Productia la grau pe unitatea de suprafata este influentata de o multitudine de factori. Fertilizarea este unul din factorii controlabili cu un impact major asupra productiei la grau.
Testarile din ultimii ani arata un randament mai mare la fertilizarea echilibrata din toamna cu ingrasaminte tip NPK in comparatie cu azot simplu. Chiar si in conditiile climatice neprielnice pentru cultura graului din anul 2020, rezultatele testarilor de fertilizare evidentiaza o influenta clara a fiecarui element nutritiv principal asupra productiei.

Rezultatul testărilor și recomandare: 

Toate variantele testate în afară de martor au fost fertilizate cu un total de 165 kg N s.a / ha. Din acest total la fertilizarea de bază din toamnă sa aplicat 30 kg N / ha,  primăvara la prima fertilizare sa aplicat 67.5 kg N / ha, iar la a doua fertilizare de primăvară 67.5 kg N / ha.

La fiecare variantă fertilizată sa adăugat câte un element principal la fertilizarea din toamnă N; NP; NPK.

Cantitatea de 30 kg N s.a/ ha din toamnă a fost asigurată în prima variantă fertilizată folosind produsul nitrocalcar- NAC 27 N (fertilizare doar cu N), în variantă următoare sa folosit produsul COMPLEX 20/20 + 7SO₃ + Zn (suplimentar 30 kg / ha P2O5 ) și în ultima variantă cu COMPLEX 15/15/15 + 7SO₃ + Zn (suplimentar 30 kg / ha K2O).

Rezultatul arată un spor de producție de aproape 600 kg / ha la varianta fertilizată în toamnă cu 30 kg s.a/ha de P2O5  din COMPLEX 20/20 comparativ cu varianta fertilizată în toamnă doar cu azot din produsul NAC 27 N, dovedind astfel influența semnificativă a fosforului asupra producției de grâu. Elementul potasiu din compoziția produsului COMPLEX 15/15/15 + 7SO₃ + Zn a adus un spor de producție suplimentar de 120 kg / ha (grafic).

 

Grafic: Rezultatul testelor de fertilizare la grâu Borealis L.A.T, 2020,  media rezultatelor din 3 locații, RO-HU. Atât fosforul cât și potasiul, aplicate în toamnă, influențează semnificativ producția de grâu.

Varianta fertilizată cu NPK folosind COMPLEX 15/15/15 +7SO₃+Zn în toamnă și nitrocalcar NAC 27 N în primăvară a adus cel mai mare spor de producție dintre toate variantele.

Fosforul si potasiul îmbunătățesc calitățile solului. Sulful din compoziția îngrășămintelor tip Complex de la Borealis L.A.T îmbunătățește eficiența azotului .

Recomandarea noastră pentru fertilizarea de toamnă a grâului :

Înainte de semănat

200-300  kg / ha COMPLEX 15/15/15 + 7SO₃ + Zn  sau

150-250 kg / ha COMPLEX 20/20 + 7SO₃ + Zn în cazul solurilor bine aprovizionate cu potasiu.

 

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Borealis-lat.com/ro/ro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE