Planificarea corectă a fertilizării culturii de grâu

Facebook
Twitter

În prezent soiurile de grâu cultivate sunt utilizate pentru producția de furaje, făină, amidon și bioetanol. Prin urmare, soiurile de grâu sunt clasificate în funcție de caracteristicile lor de calitate. Planificarea fertilizării depinde și de producția scontată, iar azotul joacă un rol foarte important.

Dozarea corectă a azotului

De obicei, cantitatea totală de azot este împărțită în 3 etape de aplicare: la înfrățire (21-25 EC) după ieșirea din iarnă, la începutul alungiri paiului (30-32 CE) și la stadiul de frunza stindard-înspicare(CE 37-51). Fertilizarea grâului urmărește obținerea de producții ridicate cu un conținut

mai mic sau mai mare de proteine. Planificarea fertilizării ar trebui să pună accent pe a doua etapă de aplicare. Grâul de calitate are nevoie de aproximativ 10 kg N pe tona de producție pentru a asigura un conținut bun de proteine. Planificarea fertilizării ar trebui să înceapă cu cantitatea necesară pentru a 3-a aplicare, apoi se împarte restul de azot necesar în prima și a doua aplicare.

Momentul corect al aplicării

Grâul de toamnă ar trebui să producă între 450 – 600 spice pe mp, în funcție de soi. Nu numai cantitatea, dar și calendarul celei de-a doua fertilizări cu azot poate influența obținerea acestui număr.

Dacă, la prima aplicare, cantitatea de azot a fost prea mare și grâul are un număr mare de frați, a doua aplicare trebuie amânată până când frunzele inferioare încep să se deschidă la culoare.

Aceasta poate corespunde cu stadiul de 2 noduri sau chiar mai târziu. Prin aceasta, grâul va reduce numărul de frați neviabili și astfel vor rămâne doar frații viabili care produc spice rezultând producții mari.

Dacă doza de azot la prima aplicare este prea mică și înfrățirea grâului este slabă cu un număr mic de frați, a doua aplicare trebuie făcută deja la sfârșitul înfrățiri pentru a nu pierde spice pe m².

Pentru grâul de calitate, ultima fertilizare cu azot ar trebui să fie planificată la începutul înspicării, pentru că aceasta are o corelație pozitivă cu conținutul ulterior de proteine . Dacă această fertilizare se face deja în stadiul de frunză stindard, atunci impactul este mai mare în favoarea producției și mai puțin asupra conținutului de proteine.

Aflati mai multe informatii de pe site-ul nostru: Borealis L.A.T

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE