ANSVSA demonteaza mitul. Sunt produsele agroalimentare o sursa de contaminare cu SARS-CoV2?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari:

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) afirma ca nu exista dovezi stiintifice ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului. Nu exista informatii disponibile privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel incat sa fie posibila infectarea oamenilor. S-a demonstrat ca COVID-19 este o boala respiratorie, iar calea principala de transmitere este prin contact de la persoana la persoana si prin contactul direct cu picaturile respiratorii generate atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Pana la aceasta data ANSVSA, ca autoritate competenta in domeniul sigurantei alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB si nu detine informatii din a cui initiativa a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru si daca s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate international pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea sigurantei alimentelor in Uniunea Europeana.

Din informatiile aparute in spatiul public, reiese ca experimentele realizate in laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafetele de polietilena/polipropilena utilizate la ambalarea produselor de panificatie, nefiind identificate elemente noi fata de studiile si rapoartele forurilor stiintifice europene si internationale in ceea ce priveste calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente.

In conformitate cu Ghidul pentru industria alimentara elaborat in contextul evolutiei pandemiei de COVID-19 de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si  OMS ,,COVID-19 si siguranta alimentelor”, cercetarile privind supravietuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafete, realizate in conditii de laborator, trebuie interpretate cu prudenta intr-un mediu de viata real.

Astfel, interpretarea rezultatelor si concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate si limitate la scopul acestora, tinand cont in acelasi timp de datele stiintifice existente din domeniile conexe, precum si de alte date/informatii care ar putea contribui la acuratetea concluziilor.

Respectarea cu strictete de catre personalul angajat care manipuleaza si comercializeaza alimentele a regulilor privind siguranta alimentelor, a celor de igiena personala si de  informare adecvata a consumatorilor, garanteaza ca produsele alimentare puse pe piata sunt sigure. In acelasi timp si consumatorii trebuie sa constientizeze rolul lor. Ca o practica generala de igiena, clientii din magazine nu trebuie sa atinga alimentele, altele decat cele pe care intentioneaza sa le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiti agenti patogeni, care ar putea fi prezenti pe mainile lor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE