Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) solicita autoritatilor sa aprobe, pana la finele lunii octombrie, ordonantele pentru declararea starii de calamitate in agricultura si, implicit, amanarea ratelor pentru fermierii care au fost afectati de seceta deoarece, in opinia lor, anul 2020 a fost cel mai greu pentru agricultura romaneasca din ultimii 50 de ani.
„Avand in vedere ca anul agricol 2019-2020 nu este unul normal, OUG vine in sprijinul fermierilor ale caror culturi au fost afectate de seceta pedologica severa si arsita atmosferica, iar nivelul recoltelor a fost diminuat de la 30% pana la 100%.
OUG vine in continuarea legislativa a OMADR 97/2020, OMADR 224/2020, OUG 148/2020 dand posibilitatea autoritatilor implicate sa aiba puterea conferita prin lege de a declara stare de calamitate si asimilarea cu forta majora. Avem nevoie de declararea starii de calamitate cat mai repede, deoarece toate contractele vor ajunge la termen in urmatoarele zile si atunci corectarea lor este mult mai greoaie dupa scadenta”, spun reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare in comunicatul transmis Stiri Agricole.
Reprezentantii fermierilor mai explica faptul ca anul agricol 2019-2020 a fost unul deosebit de greu, in conditiile in care, de seceta pedologica au fost afectate atat culturile de toamna cat si cele de primavara.
„Toate riscurile si cele mai mici beneficii sunt la fermier. In fiecare an normal agroclimatic, fermierii si-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu traderii sau cu firmele locale, au platit arenda, ratele la credite, leasing, taxele si impozitele, etc. (…)
(…) Stim cu totii ca producatorii din sectorul agroalimentar se afla in pragul unei crize economice puternice, determinate in primul rand de seceta severa, care are multiple si dramatice consecinte. Cunoastem solutiile negocierilor individuale, intre banca si client pentru depasirea situatiei actuale, insa discutam despre circa 20.000 fermieri afectati, pe o suprafata de 2,7 milioane ha care necesita o solutie legala unitara. Discutiile individuale necesita timp indelungat, cheltuieli si garantii suplimentare, care uneori nu mai sunt si finalmente, o restructurare a creditelor va pune in pericol continuarea activitatii agricole. Solicitam aceasta in numele fermierilor din Romania care s-au dovedit a fi clienti cu bonitate, care nu au intampinat probleme pana acum si care din motive ce nu le pot fi imputate, sfarsesc prin a fi retrogradati ca scoring si afectati profund in obtinerea de alte credite pe viitor”, mai spun reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.