Sprijin pentru viticultori. Iata care este valoarea per litru de vin distilat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza ca acorda sprijin  financiar pentru masura de distilare a vinului in situatii de criza, masura eligibila pentru finantare in cadrul Programului national de sprijin in sectorul vitivinicol 2019-2023.

Sprijinul financiar pentru masura de distilare a vinului in situatii de criza se acorda:

  • dupa finalizarea operatiunilor de distilare si denaturare;
  • in avans.

Astfel, cererile pentru acordarea sprijinului se depun la sediul APIA – Aparat Central:

  • dupa finalizarea operatiunilor de distilare si denaturarenu mai tarziu de 25 septembrie 2020, conform art. 5, alin 1 din OMADR 240 / 2020;
  • in avans – nu mai tarziu de 11 septembrie 2020, conform art. 5, alin. 4 din OMADR 240 / 2020.

Solicitantii pot fi:

  • orice persoana juridica sau formele asociative ale acestora, autorizata pentru distilarea produselor vinicole mentionate in partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 si (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, denumite in continuare vin, si care obtin in urma distilarii acestora un produs cu o concentratie alcoolica de minimum 92% din volum.

Valoarea avansului este de maximum 80% din valoarea corespunzatoare volumului estimat conform alin. (10) lit. d), din OMADR 240 / 2020, in conditiile constituirii unei garantii bancare de 100% din valoarea avansului solicitat.

In vederea aprobarii sprijinului financiar, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:

a) distileria sa fie localizata pe teritoriul Romaniei;

b) sa detina autorizatie valabila la data inceperii procesului de distilare a vinului si sa obtina in urma acestuia un produs cu o concentratie alcoolica de minimum 92% din volum.

Produsul rezultat in urma distilarii vinului, pentru care se acorda sprijinul financiar va fi utilizat exclusiv in scopuri industriale, inclusiv in scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau in scopuri energetice, astfel incat sa se evite denaturarea concurentei.

Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plata este de 10 hl.

Este eligibil pentru sprijin financiar in cadrul masurii de distilare a vinului in situatii de criza doar vinul produs pe teritoriul Romaniei.

Sprijinul financiar se acorda pentru categoriile de vin cu denumire de origine controlata (DOC), indicatie geografica (IG) si vin varietal.

Valoarea sprijinului platit distilatorului este stabilita la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlata (DOC), indicatie geografica (IG) si 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat.

Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului catre distilerie si costul distilarii vinului in cauza.

Platile se finanteaza integral din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in lei.

Plata sprijinului se face pana la data de 15 octombrie 2020.

Versiunea in vigoare a ghidului solicitantului si legislatia aferenta poate fi consultata pe site-ul www.apia.org.ro

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE