Clubul Fermierilor Romani face anuntul: care este pretul graului in contextul secetei

Facebook
Twitter

Clubul Fermierilor Romani vorbeste despre dificultatile pe care producatorii de grau le-au intampinat in contextul secetei, despre productia de grau, care poate asigura necesarul intern al Romaniei dar si despre pretul graului in 2020, se arata intr-un comunicat remis StiriAgricole.ro.

„Clubul Fermierilor Romani adreseaza preocuparile exprimate in spatiul public in egala masura de catre fermierii din domeniul vegetal, procesatorii din industria moraritului si panificatiei si traderii de cereale privind impactul productiei scazute de cereale (datorat secetei) asupra pietei, contractelor comerciale si asigurarii securitatii alimentare a Romaniei, si evidentiaza in acest sens urmatoarele aspecte de natura tehnica si comerciala.

Fermierii romani au un cost foarte ridicat al productiei in actualul an agricol din cauza secetei. Analiza financiara indica acumularea de datorii restante la creditorii care au finantat anul agricol 2019-2020, ceea ce conduce la tendinta fermierilor de a urmari maximizarea veniturilor prin asteptarea unor conditii mai bune la vanzare.

Constatam in acest sens ca relativ cantitati scazute de grau au fost contractate si vandute. In ciuda secetei si a estimarii de recolta de 6,7 milioane de tone calculata de expertii Clubului (confirmata si prin raportul Departamentului de Stat pentru Agricultura al SUA), siguranta alimentara a Romaniei nu este nici pe departe amenintata, tinand cont de necesarul intern al Romaniei de maxim 180.000 tone / luna. De aici, rezulta un necesar de aproximativ 2,2 milioane tone consum intern anual.

Nivelul exporturilor de grau din Romania in anul 2020 se ridica la un maxim de 1,1 milioane tone fata de anul 2019, cand in aceeasi perioada de timp, iulie si august, au fost exportate 2,1 milioane tone Cuantificand necesarul intern si ceea ce s-a exportat, ajungem la nivelul de 3,3 milioane tone, dintr-un estimat de recolta de 6,7 milioane tone. Jumatate din estimatul recoltat (3,4 mil tone) se afla in magaziile fermierilor, impreuna cu partea neachizitionata inca de procesatori din necesarul de 2,2 milioane tone destinat consumului intern.

La aceasta ora, din punct de vedere al competitivitatii, piata interna este peste cea de export si, in mod firesc, prima optiune de vanzare este piata interna. Pretul graului in portul Constanta (considerat referinta) este de 800 lei/tona. Ca un exemplu, mentionam vanzarea efectuata cu cateva zile in urma in judetul Arges pentru piata locala, pentru care pretul de vanzare a fost de 845 lei /tona.

Tinand cont ca din aceasta locatie pana la portul Constanta costul logistic este de 75 lei /tona, rezulta un pret al graului de 920 lei /tona.

Piata bazinului Marii Negre indica preturi mult mai mici din cauza presiunii de recolta ruseasca si ucraineana, a necesitatii vanzarii in diverse destinatii, cele doua tari fiind practic rezervoare de materie prima, in special Rusia, cu o productie estimata de 78 milioane de tone de grau.

O parte a exportatorilor s-au reorientat catre navele cu alte origini (Ucraina, Rusia), din cauza faptului ca fermierii romani nu au dorit sa vanda catre piata de export. Mai mult, au fost situatii in care a fost achizitionat grau din Ucraina si adus in Constanta pentru a incarca navele antamate deja contractual pentru export, exact din acelasi motiv.

Raportul navelor care au plecat, care sunt la operare, care asteapta ancorate in rada portului Constanta, precum si a celor care trebuie sa soseasca, ne arata din nou un nivel foarte scazut al exporturilor de grau din Romania. Conform ultimului raport naval pentru perioada 14 – 19.09.2020, suma cantitatilor de grau contractate ne indica un nivel de 119.700 tone de grau, o cifra extrem de mica comparativ cu anii precedenti.

In spatiile de depozitare detinute de fermierii membri in Clubul Fermierilor Romani, exista cantitati importante si suficiente de grau cu destinatie comerciala si invitam pe aceasta cale procesatorii sa isi manifeste intentia de cumparare pentru asigurarea procesarii, pentru ca fermierii pot sustine cererea de grau pentru piata romaneasca.

Desigur, fermierii doresc o standardizare a parametrilor de calitate, o uniformizare si simplificare a lor conform pietelor internationale, precum si termene de plata competitive in acord cu normele comerciale ale pietelor importante, unde in mod normal termenul CAD (cash against documents) reprezinta un termen de plata de 48-72 de ore de la prezentarea facturii comerciale de marfa.

Fermierii au vandut si vor continua sa vanda cu prioritate catre piata din Romania, in conditii echilibrate din punct de vedere al pretului, al conditiilor de plata si al conditiilor de calitate. Piata trebuie lasata sa se autoregleze, fara interventii si fara a crea panica.

Interdictia de export din primavara a generat panica in randul fermierilor si a restrictionat accesul lor la un potential de valorificare mai mare cu circa 30 de euro pe tona de grau, in conditiile in care toate optiunile au fost excluse, in afara de procesarea interna.

Consideram ca un climat de business sanatos si sustenabil, bazat pe acuratete in analize, care functioneaza in conditii de profitabilitate mutuala, poate oferi fermierilor informatii pertinente, astfel incat acestia sa poata lua cele mai bune decizii pentru afacerile lor, pentru siguranta alimentara a Romaniei, chiar si in cele mai nefavorabile momente, precum cele din acest an marcat de efectele secetei asupra rezultatelor fermelor si ale pandemiei in plan economic si social.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE