septembrie 17, 2021

ANPC demonteaza mitul: este painea neambalata un mod de transmitere a Sars-Cov-2?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma unei discutii cu cele mai mari structuri patronale din Romania, reprezentantii ANPC au precizat ca painea neambalata nu reprezinta un pericol pentru transmiterea COVID-19, demontand informatiile aparute in spatiul public, conform carora doar painea ambalata este sigura.

Afirmatiile sunt sustinute de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), care a transmis in repetate randuri ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a acestui virus.

Potrivit unui comunicat ANPC, reprezentantii principalelor structuri patronale din Romania – Romalimenta, Rompan, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL), Asociatia Romana a Carnii (ARC), “Berarii Romaniei” si Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare – au avut miercuri o intalnire cu responsabilii ANPC pentru a discuta cateva dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta sectorul economic alimentar, in aceasta perioada marcata de restrictiile impuse de pandemie, la nivel mondial.

„In acest context, au fost reiterate concluziile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), care precizau ca nu exista dovezi stiintifice ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2. De altfel, ANPC si-a reafirmat pozitia, in concordanta cu cea europeana, in legatura cu continutul inselator al spotului publicitar difuzat pe diverse posturi de televiziune. Mai exact, a subliniat inca o data ca painea neambalata nu reprezinta un vector de transmitere a Covid 19″, se arata in comunicatul ANPC.

Mai mult, prin intermediul acestui spot se solicita institutiei ANPC sa reglementeze cadrul de comercializare a produselor de panificatie neambalate, in Romania existand in prezent cadrul legal referitor la comercializarea painii si a produselor de panificatie neambalate.

„ANPC isi mentine pozitia, exprimata de altfel in toate comunicatele de presa transmise anterior, potrivit careia alimentele neambalate, implicit si painea neambalata, nu constituie un vector de raspandire si de transmitere a Covid-19. Cele doua parti, ANPC si structurile asociative patronale din domeniul alimentar, au discutat, de asemenea, pe larg despre modalitati diverse pe care le pot identifica impreuna, in scopul promovarii si aplicarii bunelor practici in domeniul protectiei consumatorilor, in consonanta cu cele europene, existente deja in tarile membre”, se mai spune in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE