ANSVSA, noutati despre informatia ca painea neambalata reprezinta o sursa de contaminare cu COVID-19

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a organizat o intalnire cu mai multi reprezentanti ai sectorului de panificatie, pentru a clarifica si demonta mitul conform caruia painea neambalata ar reprezenta o sursa de contaminare cu COVID-19. Informatia, aparuta intr-un spot publicitar, a cauzat confuzie in intreaga tara si a generat pierderi importante pentru companiile care activeaza in acest sector.

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a  unui spot publicitar prin care se solicita Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializarii produselor de panificatie neambalate, inducandu-se ideea ca painea neambalata poate constitui o sursa de imbolnavire de COVID-19, ANSVSA a organizat o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor de profil, pentru a informa si a clarifica necesitatea unei astfel de actiuni, precum si de a analiza impactul negativ care poate  fi generat pe piata produselor respective prin mediatizarea de informatii eronate.

La aceasta intalnire au fost invitati si reprezentanti ai Asociatiei “Pretuieste Calitatea”, care au refuzat sa participe.

Reprezentantii asociatiilor si patronatelor din domeniul panificatiei au reclamat faptul ca informatiile eronate aparute in spatiul public au creat confuzie in randul operatorilor si o stare de ingrijorare nejustificata in randul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piata produselor de panificatie neambalate.

Cu acest prilej, reprezentantii ANSVSA au reiterat faptul ca la aceasta data nu exista dovezi stiintifice ca alimentele sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului, asa cum, de altfel, este mentionat in ghidurile pentru industria alimentara elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) si EFSA (European Food Safety Authority), publicate in luna aprilie a anului trecut.

Nu exista informatii disponibile privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel incat sa fie posibila infectarea oamenilor

S-a precizat ca in Uniunea Europeana legislatia privind siguranta alimentelor, inclusiv  pentru domeniul produselor de panificatie, nu a fost modificata pe considerente legate de pandemie.

Totodata, atat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), organism  european independent, care emite avize stiintifice  bazate pe evaluari de risc cu privire la alimentatia umana, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii si-au exprimat clar pozitia, pronuntandu-se impotriva restrictiilor in activitatea de comert cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.

Ca urmare a celor mai sus mentionate, ANSVSA considera ca nu este necesara reglementarea suplimentara a comercializarii produselor de panificatie neambalate.

Respectarea cu strictete de catre personalul angajat care manipuleaza si comercializeaza alimentele a regulilor privind siguranta alimentelor, a celor de igiena personala si de informare adecvata a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piata sunt sigure.

ANSVSA realizeaza permanent controale tematice la nivel national in domeniul produselor alimentare de origine nonanimala, care vizeaza respectarea de catre operatori a conditiilor de functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care sunt manipulate si comercializate produsele alimentare, a conditiilor de prelucrare si  depozitare a materiilor prime si produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea etc.

In plus fata de anii anteriori, controalele din aceasta perioada urmaresc, in contextul pandemiei de COVID-19, atat respectarea normelor de igiena alimentara, cat si a celor de protectie pentru personalul angajat, precum si realizarea de dezinfectii si igienizari cu substante virucide care sa asigure dezinfectarea echipamentelor si ustensilelor din unitatea respectiva.

Rezultatele acestor controale sunt postate pe pegina de web a institutiei.

Reiteram faptul ca, pentru protejarea sanatatii populatiei, ANSVSA ia in considerare, in indeplinirea atributiilor sale privind evaluarea riscurilor in domeniul sigurantei alimentelor, toate studiile si opiniile stiintifice, care respecta rigurozitatea stiintifica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE