Productii mari se obtin cu o fertilizare optima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asigurarea elementelor nutritive in cantitati optime prin lucrarea de fertilizare este esentiala pentru cresterea tolerantei plantelor la conditiile de stres si pentru obtinerea unor productii rentabile.

Plantele cultivate pe soluri bine aprovizionate cu elemente nutritive pot tolera mult mai bine stresul cauzat de lipsa de precipitatii. De aceea mai ales in cazul porumbului a carui perioada de vegetatie in mare parte acopera lunile de vara, o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK este esentiala.

Asigurati culturii de porumb elementele nutritive de baza

Porumbul in primele faze de vegetatie are un sistem radicular slab dezvoltat. Pentru a asigura germinarea semintelor si o rasarire rapida este important ca lucrarea de semanat sa inceapa atunci cand temperatura solului a ajuns la 8-100C si are tendinta de crestere.

Pentru a asigura o cantitate suficienta de elemente nutritive pentru plantele tinere de porumb, o mare parte din cantitatea totala de ingrasaminte sau in unele cazuri chiar toata cantitatea de ingrasaminte este aplicata inainte de semanat. Elementele nutritive de baza in special fosforul si potasiul au o eficienta mai mare administrate in acest fel .

Fosforul este un element nutritiv cu o mobilitate scazuta in sol si de aceea este foarte important ca el sa se regaseasca in cantitati suficiente in solutia solului din apropierea radacinilor pentru a putea fi adsorbite.

Daca fosforul nu se gaseste in cantitati suficiente porumbul va prezenta simptome de deficienta in special in primele faze de vegetatie (vezi poza). Aplicarea si incorporarea in sol a ingrasamintelor de tip NPK si NP inainte de semanat asigura cantitatea de fosfor necesara in apropierea radacinilor.

Poza deficienta fosfor la porumb: culoare violacee a frunzelor si tulpini

Sursa: iPNi fotograf: M.K sharma si P.Kuma

Plantele adsorb mare parte din azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si oligoelemente din sol, daca exista suficienta umiditate. Capacitatea sa de a furniza elementele nutritive necesare pentru plante variaza in functie de nivelul de fertilitate. toate elementele nutritive sunt importante dar datorita rolului sau fiziologic, potasiul(K) este cel mai valoros element din punct de vedere al tolerantei plantelor la stresului hidric.

Concentratia de K este esentiala in celule pentru a mentine presiunea osmotica, astfel are un rol extrem de important in deschiderea si inchiderea stomatelor. Daca plantele au un aport redus de potasiu(K), functionarea stomatelor este perturbata; prin urmare pierderea de apa datorata transpiratiei va fi mult mai mare. Potasiul creste eficienta utilizarii apei din plante, ceea ce inseamna ca plantele vor avea nevoie de mai putina apa pentru producerea unei unitati de substanta uscata.

Prin urmare, mai ales in cazul porumbului – a carui perioada de vegetatie in mare parte este in lunile de vara cu temperaturi ridicate si precipitatii putine – este esentiala o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK.

Un alt subiect important – este alegerea formei corecte de azot. In conditiile unor temperaturi ridicate din primavara conteaza, cat de mult din azotul aplicat va fi folosit de plante si cat de mult se va pierde sub forma de amoniac in aer. O eficienta mai buna a utilizarii azotului are ca rezultat productii mai mari cu costuri mai mici.

Aplicarea azotului sub forma nitrica este mult mai eficienta, deoarece pierderile prin volatilizare – care pot fi de pana la 13% in cazul ureei – sunt aproape de zero.

Recomandarile noastre

Fertilizarea de baza cu ingrasaminte tip NPK si mentinerea nivelului bun de K in sol este o necesitate. Recomandarea noastra este sa folositi ingrasaminte tip NPK de inalta calitate, cum ar fi COMPLEX 15/15/15 + 7sO3 + Zn si COMPLEX 14/10/20 + 10sO3. Pentru a evita deficienta temporara de fosfor(P), va recomandam COMPLEX 20/20 + 7sO3 + Zn ca ingrasamant starter. Ingrasamintele azotoase care contin azot sub forma nitrica precum nitrocalcarul – NaC 27 N -sunt mai eficiente si mai prietenoase cu mediul.

Pentru determinarea cantitatilor de ingrasaminte necesare culturilor in functie de productia scontata si conditiile specifice locatiei utilizati gratuit programul de planificare a fertilizarii Nutriguide® de la Borealis L.A.T.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE