Rapita este una dintre culturile populare la noi in tara datorita numeroaselor moduri de utilizare a plantelor. Rapita poate fi folosita atat pentru producerea uleiului de calitate, cat si a biodieselului sau a nutretului pentru animale. In acelasi timp, rapita poate fi folosita si pentru productia de miere.
Totusi, desi rapita este o planta profitabila pentru fermieri, aceasta are propriile particularitati in ceea ce priveste cultivarea si obtinerea unei recolte bogate. Unul dintre cei mai importanti factori in cultivarea rapitei este reprezentat de alegerea unor hibrizi de calitate, dar si a sistemului de productie.
Afla, in cele ce urmeaza, cum alegi hibridul si care sunt cele mai importante criterii de care sa tii cont, dar si ce presupune alegerea sistemului de productie de rapita potrivit:
Rezistenta la conditiile de mediu
Este important de tinut cont ca, in primele etape de vegetatie, rapita este o cultura destul de sensibila, motiv pentru care trebuie sa alegi hibrizi cu un nivel de rezistenta ridicat. In ceea ce priveste conditiile de mediu de la noi din tara, rapita de toamna se adapteaza mai bine decat cea de primavara.
In general, hibrizii au o rezistenta sporita la seceta, ger sau arsita. Insa, pentru ca plantele sa se poata dezvolta in mod optim, este necesar sa aibe o densitate potrivita. Densitatea la semanat ar trebui sa asigure 30-45 de plante/mp, conform ghidului pentru alegerea hibridului de rapita.
Potentialul de productie
Potentialul de productie depinde, in mare masura, de caracteristicile hibridului, dar si de tipul de sol si microclimatul zonei. Astfel, cele mai favorabile zone de la noi din tara sunt campiile Banatului si Crisanei, centrul Transilvaniei, regiunile de silvostepa din sudul tarii, sudul Dobrogei si jumatatea de sud a luncii Siretului.
Cele mai bune productii se obtin pe solurile bogate, aluviale si reavene, cu capacitate mare de retinere a apei si un pH de 6-7. Urmatoarele tipuri de soluri potrivite pentru cultura de rapita sunt solurile din seria cernoziomurilor si a celor brun-roscate. Bineinteles, atingerea potentialul de productie depinde si de lucrarile de ingrijire, respectiv de aplicarea tratamentelor fitosanitare.
Rezistenta la scuturare
In afara de conditiile de mediu si atacurile daunatorilor si bolilor, precum si de compozitia solului si deficitul de substante nutritive, pierderile de recolta mai pot sa apara si din cauza scuturarii silicvelor. Acest fenomen este frecvent intalnit in perioada premergatoare recoltarii, cand apar furtuni sau grindina.
Una dintre cele mai eficiente solutii este alegerea unor hibrizi de rapita din gama InVigor®, care ofera rezistenta genetica la scuturare. In acest fel iti poti proteja cultura de rapita, vei reduce pierderile de recolta si vei obtine o productie de calitate.
Rezistenta la boli
Atunci cand alegi hibrizii de rapita potriviti, ai in vedere si toleranta pe care o au la boli. Tine cont ca doua dintre cele mai agresive boli care pot afecta in mod semnificativ cultura de rapita sunt putregaiul negru (Phoma lingam) si verticilioza (Verticillium longisporum).
Sistemul de productie
Pentru cultura de rapita, poti opta intre un sistem de productie conventional si Clearfield®. Ambele asigura rezultate bune, insa este recomandat sa utilizezi hibrizi care fac parte din acel sistem de productie specific, pentru a se asigura cea mai buna combatere a buruienilor prin utilizarea erbicidului specific si astfel incat sa beneficiezi de potentialul maxim de productie al acelui tip de hibrid.
In acelasi timp, pe langa sistemul de productie, este important sa aplici tratamentele fitosanitare necesare, sa respecti rotatia culturilor si alte lucrari importante de intretinere si semanat, astfel incat sa obtii o recolta calitativa si cantitativa.
Asadar, alegerea unor hibrizi de rapita de calitate iti asigura o recolta sanatoasa si bogata. Totodata, hibrizii trebuie alesi si in functie de sistemul de productie utilizat. Iar pentru rezultate bune, tine cont de conditiile de mediu, tipul solului si aplica tratamentele fitosanitare la timp.
Sursa foto: Shutterstock