Sfaturi pentru plantarea si ingrijirea rodiului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Punica granatum sau rodiul este pomul care ofera oamenilor fabuloasele rodii. Poate parea o surpriza ca plantarea si cresterea acestuia este posibila pe teritoriul Romaniei, insa zonele din apropierea litoralului sunt perfecte pentru a-i indeplini nevoile. Rezistent la daunatori, rodiul iti poate aduce multe beneficii, chiar si atunci cand decizi sa-l plantezi in gradina. Totusi, va trebui sa ai rabdare pana vei putea culege fructele. Iata ce trebuie sa stii despre acest pom fructifer:

Cum il plantezi

Rodiul se poate adapta mai multor tipuri de sol, insa este important ca acesta sa fie bine drenat. Indiferent ca este vorba de o livada sau o gradina, pomul nu se va dezvolta bine intr-un pamant care retine prea multa apa. Daca alegi sa-l plantezi departe de casa, intr-o livada, foloseste pompe submersibile si de drenaj care te vor ajuta sa pastrezi echilibrul solului ideal pentru rodiu. Solurile nisipoase si cele pietroase sunt agreate de pom cu conditia ca ele sa se afle in zone insorite. Cand plantezi rodiul, asigura-te ca ii oferi o zona cu un diametru de 6 metri in care sa se dezvolte. In cazul unei livezi, distanta dintre pomi trebuie sa fie de 1.5 metri intre cei din rand si de 3.6 metri intre randuri.

Cum il ingrijesti

Taierea crengilor nu este necesara in cazul rodiului, dar poti face asta daca doresti sa ajustezi forma pomului. Asadar, cand rodiul implineste un an, alege intre una si sase ramuri pe care vrei sa le pastrezi si taie-le pe celelalte. Expertii recomanda cinci sau sase, deoarece vor produce fructe mai repede si vor avea mai multa rezistenta la inghet. Se recomanda ca taierea sa se faca treptat, niciodata la toate crengile in acelasi an. De asemenea, va trebui sa renunti la ramurile uscate si cele bolnave.

Acest pom are nevoie de un climat cu temperaturi de minimum -15°C iarna, iar daca se cultiva in regiunile cu ierni mai reci, va trebui sa protejezi exemplarele tinere de inghet, prin acoperirea pamantului de la baza cu paie.

In ceea ce priveste ingrasamantul, opteaza pentru cel natural. De exemplu, la sfarsitul iernii poti folosi gunoi de grajd.

Care sunt caracteristicile pomului

Pe langa fructele impresionante, rodiul ofera un adevarat spectacol si la capitolul flori. Acestea apar vara, iar fructele, in sezonul toamna-iarna. In sezonul rece pomul intra in repaus si isi pierde frunzele. Chiar daca in anotimpurile calde are nevoie de mai multa apa, iarna ii este suficienta o cantitate care sa nu permita pamantului sa se usuce prea tare.

Inaltimea trunchiului ar trebui sa aiba in jur de 1.5 metri, iar pentru coroana poti alege o forma de evantai. Frunzele sunt verzi, lucioase, florile tubulare au o culoare oranj intens, iar fructele au forma rotunda cu o coada mica stelata asemanatoare cu o coronita. In mediul natural, fructul are un diametru de 7-12 centimetri. In interiorul acestuia se regasesc circa 600 de seminte cu un gust dulce acrisor.

 

Cand se recolteaza fructele si ce proprietati au

Fructele se recolteaza dupa sase luni de la inflorire. In Romania, aceasta perioada ar fi in perioada octombrie-decembrie. Un rodiu poate produce in jur de 70-200 de fructe anual, iar acestea vor trebui indepartate prin taiere, deoarece sunt tari si foarte greu de detasat de pe ramura.

Rodiul este originar din Iran si India si a fost cultivat inca din antichitate. Rodiile sunt fructe prezente in mitologia antica greceasca, in mitul Persefonei, dar si in multe alte culturi. Acestea reprezinta adesea simbolul fertilitatii. Proprietatile nutritive, dar si istoria transforma rodia intr-un ingredient indispensabil in multe retete libaneze, turcesti si pakistaneze. Semintele acestor fructe sunt cunoscute ca o sursa bogata de vitaminele C si K, folat si fibre.

Rodiul este un pom care iti va oferi un rod gustos si inedit, iar privelistea pe care o vei avea daca alegi sa-l cresti in gradina iti va bucura zilele de vara. De asemenea, rodiile sunt la mare cautare de consumatori in ultima vreme, asa ca poti sa le cultivi spre vanzare daca ai suficient timp si daca locuiesti intr-o zona potrivita pentru dezvoltarea acestui pom.

 

Sursa foto: unsplash.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE