Agrometeo: temperaturi ridicate si precipitatii mixte in majoritatea zonelor de cultura. Iata starea de vegetatie la principalele culturi de toamna

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile inregistrate vor fi mai mari decat normalul acestei perioade, cu valori ce pot ajunge chiar si la 13 grade Celsius. Sunt prognozate precipitatii mixte, in aproape toate zonele de cultura, iar gradul de aprovizionare cu apa in sol, la majoritatea culturilor de toamna, se mentine la un nivel satisfacator, apropiat de optim, se anunta in prognoza agrometeorologica ANM, valabila pentru intervalul 03-09 februarie.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -3…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0…16°C, pe intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -5…9°C in cea mai mare parte a tarii, izolat fiind conditii de producere a inghetului superficial la sol.

Sunt prognozate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Local, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in toate regiunile agricole.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, speciile de cậmp si pomi-viticole isi vor continua stadiul de repaus vegetativ, in cea mai mare partea a zonelor de cultura. Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, la cerealierele de toamna semanate in epoca optima din zonele de campie vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative.

Cerealierele (orz si grau de toamna) vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%), starea de vegetatie fiind in general buna si medie. Sub aspect fenologic, la rapita se va inregistra infrunzirea (9-13 frunze), in cea mai mare parte a tarii.

La pomii fructiferi si vita-de-vie din toate plantatiile se va semnala starea de repaus biologic. Lucrarile agricole specifice acestei perioade (taieri in vii si livezi, fertilizari, tratamente fito-sanitare) vor fi intrerupte temporar, in special in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea efectuarii controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor organice si efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE