Agrometeo: deficit de apa in sol si temperaturi mai mari decat normalul perioadei. Care sunt sansele de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si foarte scazute in urmatoarea saptamana in Dobrogea, nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si sudul Olteniei si, izolat, in sud-estul Moldovei, reiese din prognoza agrometeorologica ANM.

Astfel, pana la data de 30 octombrie 2020, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii.

Potrivit specialistilor, pe parcursul saptamanii viitoare, starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele unde se vor mentine deficite de apa in sol.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea (70 – 100%), rasarirea (40 – 100%) si aparitia frunzei a treia (10 – 60%).

In functie de data semanatului, rapita se va afla in fazele de germinare (70 – 100%), rasarire (30 – 100%) si infrunzire (6 – 8 frunze).

De asemenea, in principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica si se vor extinde suprafetele in curs de recoltare.

La pomii fructiferi si vita-de-vie din aproape toate plantatiile se vor inregistra maturarea lemnului si colorarea sau caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare.

Din punct de vedere termic, perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9 si 20 de grade Celsius, abaterile termice pozitive cuprinse intre un grad si noua grade Celsius, in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12 si 25 de grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura, iar cea minima va fi cuprinsa intre 2 si 17 grade Celsius la nivelul intregii tari, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 10 si 21 de grade, optima parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare la culturile de rapita, orz si grau de toamna.

Pe parcursul saptamanii viitoare, sunt prognozate precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, insotite de intensificari temporare ale vantului, iar pe arii restranse cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Agrometeorologii estimeaza ca, in perioada urmatoare, lucrarile agricole in camp vor evolua in general normal, in majoritatea regiunilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE