septembrie 26, 2022

Marile asociatii de fermieri vin cu propuneri alternative pentru acordarea despagubirilor pentru campania de primavara. Iata cum s-a ajuns la aceasta situatie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma unui protest, organizat de membrii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, pentru a solicita Ministerului Agriculturii despagubirile pentru seceta promise, dar neacordate, reprezentantii organizatiei de fermieri urmeaza sa vina cu o serie de propuneri, prin care sa fie posibila acordarea sprijinului.

„Tema protestului organizat de Asociatia Forta Fermierilor, respectiv acordarea despagubirilor pentru culturile afectate de seceta din primavara anului 2020, a fost dezbatuta chiar la inceputul acestei saptamani cu reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, din care fac parte Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – “PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – “LAPAR”, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – “UNCSV” si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania – “APPR”.

Prin acest protest, asociatia vrea sa traga un semnal de alarma ca neacordarea despagubirilor de seceta va insemna falimentul a zeci de mii de fermieri romani.

„Trebuie sa fim foarte bine intelesi. Acordarea acestor despagubiri de la buget nu inseamna plata de ajutoare sociale, nu vorbim de pomeni. Acesti bani reprezinta o investitie in economia reala, care va sustine productia agricola din acest an, care va permite ca zeci de mii de familii sa traiasca din munca lor. Sumele alocate de la buget vor fi recuperate chiar din acest an de catre Ministerul de Finante prin plata taxelor rezultate din productia agricola suplimentara. Estimez ca daca aceste despagubiri nu vor platite, productia agricola a acestui an va scadea cu 25%. Ar fi un dezastru, securitatea alimentara a Romanei ar fi in pericol. Fermierii nostri solicita acesti bani pentru a-si putea infiinta culturile din acest an si pentru a-si plati datoriile catre furnizori. Pentru multi din membrii Asociatiei Forta Fermierilor este o chestiune de viata sau de moarte. Noi nu avem solicitari politice, este treaba decidentilor politici pe cine desemneaza ministru al Agriculturii. Vrem insa ca ministrul Agriculturii sa isi respecte promisiunile facute fermierilor. Atat solicitam prin acest protest public. Ramanem parteneri onesti de dialog si consultari insa doar in conditiile in care fermierii sunt tratati cu respect”, a spus Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, intr-un comunicat.

Pichetarea Ministerului Agriculturii de catre membrii Asociatiei Forta Fermierilor este autorizata de catre Primaria Capitalei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE