Agrometeo: vreme caniculara si seceta moderata in anumite regiuni. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile medii se vor apropia de valoarea de 31 de grade Celsius, cu maxime ce pot ajunge si la 38 de grade. Cu toate acestea, gradul de aprovizionare cu apa in sol la principalele  culturi agricole va fi unul optim si apropiat de optim, exceptii fiind regasite in anumite zone din Banat Oltenia si Moldova, cuprinse de o seceta moderata, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 15- 21 iulie.

Caracteristici meteorologice

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in toate zonele de cultura.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 19…31°C, mai ridicata cu 1…7°C, in raport cu mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 27…38°C, in majoritatea regiunilor.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10…25°C, in cea mai mare parte a tarii.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa a solului pe profilul de 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in Banat, local vestul si sud-estul Crisanei, izolat sudul Olteniei si nord-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi intensificate in majoritatea regiunilor agricole, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenta, la prasitoare se va semnala ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, indeosebi in zonele de campie din sudul, vestul si sud-estul teritoriului.

La orzul de toamna se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.

Graul de toamna se va afla la maturitatea in ceara si deplina (10-100%), continuandu-se totodata recoltarea.

La cultura de rapita ajunsa la maturitatea tehnologica se vor extinde si chiar definitiva lucrarile de recoltare, in majoritatea regiunilor agricole.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de formare a calatidiului si inflorire (20-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie.

In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva infrunzirea (100%), aflandu-se la aparitia paniculului (30-100%), inflorire (10-100%) si matasire (10-90%).

Sfecla de zahar va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, inflorirea, formarea si cresterea tuberculilor.

La pomii fructiferi vor predomina cresterea/dezvoltarea fructelor si infrunzirea. Totodata, speciile timpurii  de cires, visin, cais, piersic si prun, ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in cea mai mare parte a plantatiilor.

Vita-de-vie isi va continua infrunzirea si cresterea lastarilor laterali, precum si formarea si cresterea boabelor la soiurile de masa.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor realiza in conditii favorabile, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Combaterea buruienilor prin erbicidari, prasile mecanice/manuale la prasitoare;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE