Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si sanse de precipitatii in anumite regiuni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile vor prezenta o valoare mai mare decat normalul acestei perioade, cu maxime ce vor ajunge chiar si la 12 grade Celsius.

De asemenea, in majoritatea regiunilor tarii exista sanse de precipitatii mixte (ploi, lapovita si ninsoare), iar in depresiunile nordice exista posibilitatea de inghet la sol, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 22-28 ianuarie.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -4…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 0…15°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -8…8°C in majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile nordice si centrale, local producandu-se inghet la sol.

Sunt prognozate precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, izolat in centrul Dobrogei si nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, pe aproape intreg teritoriul agricol. Totodata, in zilele cele mai calde, la cerealierele de toamna se vor putea inregistra reluari lente ale proceselor de vegetatie, indeosebi in zonele de campie din sudul si vestul tarii.

Functie de data semanatului, la orzul si graul de toamna se vor semnala fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (10-100%). Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii va inregistra infrunzirea (8-12 frunze), pe toate suprafetele cultivate.

In toate plantatiile, pomii fructferi si vita de vie isi vor continua repausul vegetativ, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la conditiile de iernare. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice acestei perioade (taieri in vii si livezi, fertilizari, tratamente fito-sanitare) vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate

  • Controlul biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea ingrasamintelor organice si efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la cerealierele de toamna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE