Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si sanse de precipitatii. Care este starea de vegetatie la principalele plante de cultura?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile vor fi mai ridicate decat normalul perioadei, iar ploi locale, cat si torentiale vor fi prognozate in majoritatea regiunilor tarii. Rezerva de umiditate in sol va fi una satisfacatoare, apropiata de optim, in majoritatea regiunilor tarii, iar starea de vegetatie a principalelor plante de cultura este una buna, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 10-16 august.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit si chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 18…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 25…38°C, in toata tara.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 11…23°C, in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Moldova si Transilvania, local in centrul si estul Dobrogei, izolat in estul Olteniei si vestul Crisanei. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica in Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei,  Olteniei  si  Dobrogei,  local  in sudul,    sud-vestul,    centrul,     estul si sud-estul Munteniei, sudul  si sud-vestul  Moldovei,  izolat   centrul, estul si sudul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ritmurile de dezvoltare si maturare la speciile de prasitoare se vor desfasura mai intens, in special pe arealele cu aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (30…32°C) ale plantelor vor determina in continuare rasucirea frunzelor in orele de amiaza, uscarea partiala/totala a aparatului foliar si fortari stadiale.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (100%), culturile aflandu-se predominant la maturitate in ceara (10-100%) si maturitate deplina (10-60%), indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima.

La porumb se vor inregistra  inflorirea paniculului si matasirea (30-100%), precum si maturitatea in lapte (20-100%) si maturitatea ceara (10-60%), in cea mai mare parte a tarii.

In toate bazinele de cultura, cartoful se va afla la cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si maturitate tehnologica, in special la soiurile de vara.

Sfecla de zahar va parcurge fazele de alungire/ingrosare a axei hipocotile (50-100%) si acumulare a zaharurilor in radacina.

La pomii fructiferi (semintoase) vor predomina     cresterea/dezvoltarea fructelor si acumularea zaharului, iar la samburoase se va recolta in majoritatea plantatiilor.

Speciile viticole din aproape toate podgoriile isi vor continua cresterea boabelor, acumularea zaharului si coacerea in „parga”, indeosebi soiurile extratimpurii si timpurii de masa.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (recoltare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor desfasura in conditii bune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE