septembrie 19, 2021

Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si ploi locale. Iata starea de vegetatie la culturile de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile ce vor fi inregistrate in urmatoarea perioada vor fi mai ridicate decat normalul acestei perioade iar precipitatiile prognozate vor avea caracter local, importante din punct de vedere agricol. De asemenea, rezerva de umiditate la nivelul solului in majoritatea culturilor de toamna este satisfacatoare, apropiata de optim, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 23-29 octombrie.

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 8…21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C, in aproape toate regiunile.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12…24°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4…17°C la nivelul intregii tari, valori mai scazute inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 9…21°C, optima parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare la rapita, orz si grau de toamna. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, local nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si sudul Olteniei, izolat sud-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna, se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii. Starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele unde se vor mentine deficite de apa in sol.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea (70-100%), rasarirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%). Functie de data semanatului, rapita se va afla in fazele de germinare (70-100%), rasarire (30-100%) si infrunzire (6-8 frunze).

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica, extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare. La pomii fructiferi si vita-de-vie din aproape toate plantatiile, se vor inregistra maturarea lemnului si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor.

Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare. Ca urmare, lucrarile agricole in camp vor evolua in general normal, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Urgentarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
  • Finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE