Agrometeo: scadere a temperaturilor si sanse de precipitatii. Iata recomandarile de specialitate si starea de vegetatie a culturilor, pentru urmatoarea saptamana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarea saptamana, temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -5 si -13 grade Celsius, iar valori mai scazute se pot inregistra in centrul si nordul tarii, unde exista si sansa de formare a brumei si a inghetului.

De asemenea, in intervalul de analiza se prognozeaza si precipitatii cu caracter local, sub forma de ploi dar si lapovita si ninsoare, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 03-09 decembrie.

Caracteristici meteorologice

În aceast interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -5…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1…15°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10…10°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă şi local cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, local estul, nordul, nord-estul, sudul, sud-estul și centrul Munteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, acestea fiind chiar stagnate temporar în estul Transilvaniei.

La intrarea în iarnă, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta bună în majoritatea zonelor agricole, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată. Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%).

Cerealierele de toamnă semănate în afara epocii optime se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv germinarerăsărire-frunza a treia (10-100%), plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile scăzute de pe parcursul anotimpului de iarnă. În semănăturile efectuate tardiv (după 1 noiembrie) va fi posibil ca, pe unele suprafeţe, seminţele să rămână negerminate, răsărirea să fie neuniformă, iar plantele firave.

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată dezvoltarea aparatului foliar (9-12 frunze), la nivelul întregii ţări. Speciile pomi-viticole aflate la îngălbenirea şi căderea frunzelor vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toate plantaţiile. Condiţiile agrometeorologice vor favoriza efectuarea lucrărilor agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Recomandari de specialitate

  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor adânci pentru semănăturile din primăvară;
  • Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de potasiu şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
  • Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE