Viata la tara: animale potrivite pentru un crescator aflat la inceput de drum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Evenimentele din ultima perioada dar si dorinta de a locui intr-un mediu ferit de poluare ii determina pe tot mai multi oameni sa abandoneze traiul la oras pentru cel in mediul rural. Infiintarea unei gospodarii ofera foarte multe beneficii, iar o persoana care face acest pas isi va dori sa se bucure din plin de toata libertatea pe care un astfel de stil de viata o ofera.

De regula, infiintarea unei mici gradini, deprinderea unor activitati mestesugaresti sau cresterea de animale sunt principalele activitati de care un proaspat proprietar al unei gospodarii se va bucura din plin odata ce se muta la tara. Cu toate ca in cazul primelor doua nu exista foarte multe restrictii, iar in cazul unui potential esec, urmarile nu vor fi foarte costisitoare, cand vine vorba despre cresterea animalelor situatia este cu totul alta.

Pentru ca zootehnia este o activitate care necesita destul de multa experienta, un fermier aflat la inceput de drum trebuie sa aleaga acele specii de animale care ofera o productivitate de mare si care pot fi crescute intr-un mod relativ facil. De aceea, in cele ce urmeaza, iti prezentam cele mai potrivite pasari si animale pe care le poti creste in noua ta gospodarie.

Iepuri

Cresterea de iepuri este o activitate profitabila, atat pentru persoanele care prefera aceasta carne cat si pentru cele care isi doresc sa o valorifice, infiintand o mica afacere. Perioada mica de gestatie a acestor animale, spatiul relativ mic de care au nevoie pentru a se dezvolta sau costurile mici cu furajarea fac din cresterea iepurilor o activitate convenabila pentru un fermier aflat la inceput de drum.

Pentru asigurarea adapostului, se pot folosi custi, care pot pot fi achizitionate din comert la un pret redus sau construite in propria gospodarie, rapid si simplu. Pentru furajare, se pot folosi verdeturi, buruieni de gradina sau furaje din comert. De asemenea, trebuie mentionat ca iepurii sunt o sursa foarte rapida de carne, iar sacrificarea acestora poate incepe din saptamana a opta de viata a puilor.

Animale de companie

Daca esti pasionat de caini si pisici ar trebui sa stii ca aceste animale de companie pot reprezenta si o excelenta sursa de venit, iar inmultirea unor exemplare de rasa se poate dovedi foarte profitabila. In prezent, un pui de caine din rase precum buldog englez, mastif tibetan sau samoyed este cumparat de catre pasionati cu sume care pleaca de la 2.000 si ajung la 5.000 de euro. Si in cazul pisicilor exista rase „de lux”, iar o pisica persana, o Ashera sau Albastra de Rusia poate fi comercializata pentru sume care pleaca de la 2.000 si ajung chiar la 4.000 de euro.

Totusi, atunci cand alegi sa inmultesti caini si pisici de rasa, este important sa te asiguri ca rasa aleasa de tine este potrivita climei din Romania, ca ii poti asigura animalului toate conditiile necesare dezvoltarii corespunzatoare si ca acesta este hranit corespunzator. De aceea, este necesar sa alegi hrana pisici si hrana caini dintr-o sursa de incredere si sa discuti cu un veterinar, pentru a afla mai multe despre vaccinurile si tratamentele impuse la exemplarele tale.

Rate

Daca iti doresti o sursa naturala de oua si de carne de pasare, ratele reprezinta o alegere foarte buna prin care sa le poti obtine. Pentru un tanar fermier, ratele Pekin sunt foarte potrivite, intrucat acestea nu au nevoie de un adapost foarte mare si, desi au apetit mai mare decat al gainilor, acestea isi vor cauta singure o mare parte din necesarul de hrana.

Mai mult, acestea nu scormonesc pamantul precum gainile, nu vor distruge plantele si florile din gradina ba, mai mult, se vor hrani cu buruieni si cu insectele de pe plante.

Porci

Porcii reprezinta o alegere buna atat pentru persoanele care prefera acest tip de carne cat si pentru cele care isi doresc sa comercializeze animalele. In preajma sarbatorilor de iarna, cererea pentru carnea de porc este mereu mare, iar o persoana care creste astfel de animale va avea mereu clienti.

Pentru ca o mare problema generata de porci este mirosul neplacut, este necesar ca spatiul destinat cresterii porcinelor sa fie localizat cat mai departe de zona in care locuiesti. In ceea ce priveste furajarea, optiunile sunt destul de mari, porcul nefiind un animal foarte pretentios. Totusi, pentru a asigura aportul caloric, se recomanda ca din hrana porcilor sa nu lipseasca porumbul si alte cereale dar si hrana verde, atunci cand acest lucru este posibil. Pentru ca porcii au nevoie de o cantitate mare de furaje, este recomandat ca acestia sa fie lasati liberi, daca spatiul o permite deoarece, in acest mod, isi vor satisface singuri necesarul de hrana.

Cresterea de animale este o activitate care aduce foarte multe beneficii si care se poate dovedi o sursa excelenta de hrana sau de bani, chiar si pentru un crescator incepator. Documenteaza-te si asigura-te ca poti asigura toate conditiile de dezvoltare ale animalelor pe care urmeaza sa le cresti iar succesul va fi de partea ta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE