Cat costa sa-ti asiguri cultura agricola? O companie de asigurari vorbeste despre despagubirile acordate in acest an

Facebook
Twitter

Seceta extrema a fost cea care a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, sustin reprezentantii unei firme de asigurari, care au platit, pana in prezent, daune in valoare de 37 de milioane de lei, majoritatea pentru fermierii afectati de seceta, furtuni si grindina.

Mai mult, in functie de dosarele aprobate pana in prezent, valoarea daunelor ce urmeaza a fi platite fermierilor se cifreaza la aproximativ 100 de milioane de lei. Potrivit companiei, cele mai afectate culturi au fost cele de porumb si floarea soarelui, unde seceta a produs peste 80% din pagube.

„Fermierii romani sunt vulnerabili in calea fenomenelor meteo extreme din ce in ce mai frecvente, inregistrand pagube tot mai mari si mai greu de depasit de la un an la altul. Agricultura este, insa, o parte determinanta a economiei noastre, Romania fiind al 5-lea producator agricol din Uniunea Europeana. Astazi, suntem singura companie care acopera riscul de seceta cu un produs care este subventionabil, construit pe nevoile reale ale fermierilor si care se bazeaza pe realitatea fiecaruia dintre ei. In acelasi timp, urmarim evolutia dosarelor de dauna, raspundem rapid cererilor fermierilor si colaboram indeaproape cu ei pentru a-i putea ajuta si pe termen lung (… ) Fermierii romani vor putea in continuare sa-si asigure culturile impotriva celor mai frecvente riscuri precum seceta, grindina, furtuna, ploi excesive, incendiu, arsita sau ingheturi”, a declarat Calin Matei, director general adjunct, Groupama Asigurari.

Ce masuri pot contribui la prevenirea distrugerii culturilor

Potrivit asociatiei, un set de masuri de preventie este necesar pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a agriculturii, dar si mai putina birocratie si o legislatie mai bine elaborata vor fi de ajutor.

„In mod constant, sudul si estul tarii, zone ce reprezinta 75% din suprafata arabila a Romaniei, sunt afectate de seceta, acest fenomen transformandu-se din risc in certitudine in ultimii ani. In perioada octombrie 2019 – iulie 2020, sud-estul tarii a fost zona cea mai afectata de seceta, diferenta fiind data de intensitatea fenomenului, care, in acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamna au fost afectate pe o suprafata de 1,2 – 1,4 milioane de hectare, ceea ce inseamna aproximativ 40% – 50% din suprafata totala cultivata cu acest tip de culturi. Acest procent creste in zonele de sud-est, unde pagubele depasesc 55% din suprafetele cultivate. La nivelul intregii tari, pierderea pe productie este estimata la peste 40%, ceea ce inseamna ca in judetele cele mai afectate din sudul tarii, pierderea medie este de peste 60%”, se arata in analiza Groupama.

Cat costa sa-ti asiguri cultura agricola

In ceea ce priveste costurile, reprezentantii firmei de asigurari sustin ca acestea difera in functie de pachetul de acoperiri ales, localizarea culturilor si suprafata asigurata, iar in functie de aceste criterii, costurile pot varia intre 50 si 300 de lei la hectar.

Un pachet complet va asigura riscuri printre care seceta si arsita, insa serviciul de asigurari trebuie ales in functie de riscurile la care respectiva cultura este expusa.

„Spre exemplu, pentru un pachet complet de asigurare, o echivalare a acestor costuri in productie ar putea reprezenta o cantitate de 400 kg de recolta pe hectar, in timp ce pierderea reala medie cauzata de seceta in acest an a fost 6-7.000 de kg pe hectar. Aceasta situatie a fost frecvent intalnita in acest an agricol si, in unele cazuri, a reprezentat pierderi de pana la 100%.” , spune reprezentantii companiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE