Cultura de toamna in solar: cum o administrezi eficient

Facebook
Twitter

Iarna este tot mai aproape, iar temperaturile din ce in ce mai scazute sunt primele care prevestesc acest lucru. Daca iti doresti sa te bucuri de legume proaspete in timpul sezonului rece sau sa le vinzi la piata, trebuie sa stii cateva detalii despre ingrijirea acestora in solar.

Multe dintre legumele care ofera nutrienti importanti pentru organism in sezonul rece au nevoie de conditii specifice pentru a supravietui la temperaturi scazute. Solarul devine, asadar, cea mai buna solutie, iar grija pe care o ai pentru culturile pe care le semeni va face diferenta. Iata cateva sfaturi:

Ce legume poti creste in sezonul rece

Chiar daca toamna marcheaza adunatul roadelor, exista cateva legume pe care le poti planta incepand cu lunile de toamna, chiar daca o parte dintre acestea vor da rod abia anul viitor. Iata legumele care se pot cultiva toamna in solarii:

Ceapa si usturoiul verde

Acestea se planteaza la distante mici, intr-un sant sapat suficient de adanc pentru a proteja plantele de inghet. Bulbii pot sa reziste la temperaturi foarte scazute, de pana la -20 de grade, iar la temperaturi de peste 4 grade vor incepe sa vegeteze. Este important sa poti incalzi solarul in perioadele extrem de geroase, mai ales daca vrei sa te bucuri de roade cat mai repede. Ca sa conectezi aeroterme si alte accesorii necesare va fi necesar sa ai la indemana generatoare de curent, pentru a nu depinde de sursele care se pot defecta in cele mai nepotrivite momente. Mai mult decat atat, daca ai o mica ferma intr-o zona nepopulata, nu poti depinde de reteaua nationala de alimentare cu energie electrica. De asemenea, generatorul iti ofera posibilitatea de a folosi surse de iluminat in solar ori  de cate ori ai nevoie. Acestea vor fi de folos cand incepi sa pregatesti spatiul, solul si rasadurile. Cand alegi generatorul potrivit pentru tine, tine cont de timpul de folosire. O putere mai mare inseamna o autonomie mai mare. Un generator pe motorina este recomandat daca vrei sa-l folosesti timp indelungat, iar unul pe benzina este potrivit pentru urgente.

In fine, retine si ca fertilizarea solului trebuie facuta odata cu o aratura de baza la aproximativ 30 centimetri.

Salata

Salata poate fi semanata toamna, incepand cu luna septembrie, si are nevoie de un sol maruntit si nivelat. Temperaturile optime necesare pentru cresterea capatanilor sunt de 16 grade, iar cele de -2 sau -3 pot fi daunatoare. Pentru formarea tulpinilor florale este nevoie de temperaturi de 20-22 de grade Celsius.

Sparanghel

Sparanghelul se seamana in perioada septembrie-noiembrie intr-un sol bine drenat. Cele mai potrivite soluri sunt cele cu resturi organice si ph usor acid. Ingrasamantul ideal pentru sparanghel este gunoiul de grajd in combinatie cu ingrasaminte chimice.

Varza

Varza rezista la temperaturi scazute si poate rasari la 3-4 grade Celsius. Temperatura optima este de 18-20 grade Celsius, dar semintele de calitate pot face fata si la temperaturi sub 0 grade.

Cum pregatesti solarul pentru culturile de toamna

Pregatirea solarului incepe cu desfiintarea culturilor si curatarea terenului de resturi de plante, tulpini si alte ramasite. Mai apoi, se fac reparatii la invelisul solarului, la structura de rezistenta si la sistemele de irigatie sau incalzire. Dezinfectarea este un pas important in pregatirea solarului pentru culturile de toamna. Deoarece spatiul este inchis, exista mai multe sanse ca bacteriile si fungii sa afecteze culturile. Folosirea unei cantitati mari de pesticide poate duce la contaminarea apei din zona, asa ca trebuie sa iei toate masurile de preventie. Prima etapa este dezinfectarea solului prin substante speciale. Urmeaza dezinfectarea suprafetelor de protectie, a structurilor si a instalatiilor. Solarul trebuie sigilat timp de doua saptamani dupa aplicarea acestor substante, iar apoi poti continua procesul de plantare a culturilor de toamna.

Culturile de toamna te vor ajuta sa te bucuri de roade si in sezonul rece, indiferent daca vrei sa ai produse proaspete pentru familie sau daca vrei sa te pregatesti pentru vanzarea la piata din primavara.

Sursa foto: unsplash.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE