Cum poti combate eficient buruienile din cultura de cereale paioase

Facebook
Twitter

Orice fermier este preocupat sa maximizeze profitul pe care i-l poate aduce o recolta. Supravegherea lucrarilor agricole, investitia in soiuri noi, adaptate cerintelor pedoclimatice, alegerea perioadei optime pentru semanat si folosirea unei tehnologii adecvate de protectie a plantelor sunt doar cateva dintre activitatile recurente esentiale pentru succesul unei culturi.

Un aspect care necesita o atentie sporita este combaterea buruienilor din culturile de cereale. Acestea pot provoca pierderi importante, deoarece ele lupta cu plantele de cultura pentru nutrienti, lumina si apa, fiind, cel putin in primele stadii de dezvoltare, mai bine „echipate” pentru supravietuire decat cerealele. Fara un sprijin acordat la momentul optim pentru cultura de cereale paioase, buruienile pot compromite semnificativ recolta.

Mai mult, multe specii de buruieni dicotiledonate sunt greu de combatut. Buruieni perene precum palamida, sau unele dificil de eliminat, precum turita, volbura, veronica, macul, musetelul sau mustarul salbatic, pot provoca multe neplaceri fermierilor. De aceea, combaterea buruienilor inca din stadiile timpurii de dezvoltare este cruciala, mai ales daca tinta ta este sa obtii profituri mari la hectar, apropiate de potentialul genetic al soiurilor folosite.

Evita pagubele

Pagubele produse de buruieni nu se rezuma doar la actiunea directa a acestora asupra plantelor de cultura. Buruienile produc si efecte indirecte, precum facilitarea transmiterii bolilor sau a daunatorilor de la o sola la alta, atragerea insectelor daunatoare, inrautatirea regimului termic al solului, scaderea eficacitatii ingrasamintelor, ingreunarea sau intarzierea activitatilor agricole si chiar cresterea riscului de mucegaire a recoltei de cereale.

Un prim pas in combaterea buruienilor il constituie chiar prevenirea aparitiei acestora. Culturile de cereale trebuie infiintate in paturi germinative afanate si curate, fara buruieni rasarite. De asemenea, e foarte importanta respectarea rotatiei culturilor.

O combatere integrata a buruienilor implica mai multe metode: mecanice, chimice si/sau biologice. Alegerea acestora se va face in functie de tipul buruienilor si de caracteristicile lor biologice si cat de mare este gradul de infestare sau rezerva de seminte din sol.

Combaterea mecanica a buruienilor implica folosirea unor echipamente precum grapa cu colti reglabili, sapele rotative, dar si a efectuarii unor lucrari precum discuirea inainte de aratura de baza.

Combaterea biologica a buruienilor utilizeaza anumite bacterii, ciuperci, virusuri sau chiar insecte daunatoare sau parazite pentru respectivele buruieni, dar selective pentru plantele de cultura.

Combaterea chimica implica folosirea de erbicide. Acestea se aplica in pre-emergenta sau in post-emergenta. Un avantaj important pentru fermieri il reprezinta folosirea de erbicide cu spectru mare de combatere, precum acest erbicid pentru cereale.

Erbicide cu spectru larg de actiune

Un produs cu o fereastra mai larga de aplicare este un mare atu pentru fermieri, deoarece buruienile care se gasesc deja in stadii mai avansate de dezvoltare vor fi foarte greu de combatut. Ele vor duce nu doar la ingreunarea lucrarilor agricole, ci si a recoltarii, un consum mai mare de combustibil in timpul acestei lucrari si o calitate mai redusa a recoltei din cauza infestarii.

Pentru cultura de cereale paioase, buruienile necombatute eficient pot cauza pagube cuprinse intre 10-20% din recolta. In situatii prielnice pentru buruieni, pierderile pot ajunge chiar si la 80% din recolta. La grau, de exemplu, predomina buruienile dicotiledonate. Peste 40 de specii de buruieni pot pune probleme cultivatorilor de grau, cele mai daunatoare dintre ele fiind volbura (Convolvulus arvensis), musetelul (Matricaria inodora), albastrita (Centaurea cyanus) sau macul (Papavel rhoeas).

Pentru o combatere chimica eficienta, produsul de erbicidare trebuie sa aiba anumite caracteristici. Suplimentar fata de spectrul mare de combatere, erbicidul poate combina actiunea mai multor substante active. Totodata, formula acestuia joaca un rol esential, pentru ca va ajuta la o raspandire mai buna a picaturilor de erbicid pe frunzele buruienilor, iar substantele active se vor absorbi mai bine. La fel, rezistenta la precipitatii ar trebui sa fie una ridicata. 

Insa fermierii trebuie sa calculeze intotdeauna bine avantajele si dezavantajele folosirii unui anumit produs, mai ales intr-un program integrat de combatere si management al rezistentei.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE