ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani si sanse de precipitatii. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va fi calda in toata tara in urmatoarele doua saptamani, cu maxime termice care vor atinge 30 de grade in Muntenia si Moldova, insa de la jumatatea acestei saptamani creste instabilitatea atmosferica in majoritatea regiunilor, potrivit prognozei pentru urmatoarele doua saptamani publicate luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, intervalul va debuta cu valori termice maxime in jur de 27 de grade, insa pana la mijlocul saptamanii pe fondul accentuarii instabilitatii atmosferice, temperatura va scadea la o medie regionala de 24 de grade. Dupa acest interval se va reveni la o valoare medie a temperaturilor maxime de 27…28 de grade, ce se va mentine fara variatii importante pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi cuprinse intre 14 si 16 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi tot mai accentuata, astfel in intervalul 8 – 12 iunie, vor fi averse ce vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor fi local insemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va mentine ridicata si dupa acest interval, astfel de fenomene urmand sa fie mai frecvente in timpul dupa-amiezelor.

In Crisana, intervalul va debuta cu vreme calda, insa pana la mijlocul saptamanii, temperatura va scadea pana la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie regionala a maximelor de 22…23 de grade. Ulterior, se va incalzi, pana la o medie a temperaturilor maxime de 26…27 de grade, ce se va mentine fara variatii importante pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi de 14…15 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi tot mai accentuata, astfel in intervalul 8 – 12 iunie, vor fi averse ce vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor fi local insemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va mentine ridicata si dupa acest interval, astfel de fenomene urmand sa fie mai frecvente in timpul dupa-amiezelor.

In Transilvania, in intervalul de prognoza nu se vor inregistra variatii termice semnificative. Astfel, la nivelul acestei regiuni, vor fi temperaturi maxime cuprinse, in general, intre 24 si 26 de grade, cele mai coborate valori urmand sa se inregistreze in 11 si 12 iunie. Media valorilor minime va oscila intre 12 si 14 grade, mai scazute in estul regiunii, unde in unele dimineti se vor inregistra temperaturi usor sub 10 grade.

Instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata pe tot parcursul celor doua saptamani, insa aversele vor fi pe arii mai extinse si importante cantitativ, indeosebi in intervalul 10 – 16 iunie.

In Maramures, temperatura aerului va marca o scadere usoara, de la o medie regionala a maximelor de 27 de grade in primele doua zile de prognoza, spre 24 de grade, in 11 iunie. Ulterior se estimeaza ca media temperaturilor maxime la nivelul regiunii va atinge din nou de 26…27 de grade. Media minimelor nu va avea variatii semnificative, astfel acestea vor fi in jur de 14 grade, cu cele mai mici valori in primele zile ale intervalului.

Instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata pe tot parcursul celor doua saptamani, insa aversele vor fi pe arii mai extinse si importante cantitativ, indeosebi in intervalul 10 – 13 iunie si in jurul date de 16 iunie.

In Moldova, in primele patru zile vremea va fi calda, calduroasa in timpul dupa-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime in jur de 30 de grade. Ulterior, pe fondul generalizarii instabilitatii atmosferice, se estimeaza o scadere usoara de temperatura spre o medie regionala de 27…28 de grade. Media temperaturilor minime va fi in crestere usoara, de la 14 grade in prima dimineata, spre 17 grade la finalul primei saptamani, iar pentru a doua saptamana media acestora va fi de 15…16 grade.

Instabilitate atmosferica se va mentine accentuata pe tot parcursul celor doua saptamani, insa probabilitatea pentru cantitati de apa insemnate va fi mai ridicata in intervalul 11 – 16 iunie.

In Dobrogea, in perioada 8 – 11 iunie, vremea va fi calda, local calduroasa in partea continentala a regiunii, astfel media regionala a valorilor maxime va fi de 27 de grade. Dupa acest interval va urma o tendinta de scadere a temperaturii pana in 16 iunie, astfel media maximelor va fi de 24…25 de grade, insa pana la finalul intervalului se va reveni la valori de 26…27 de grade. Noptile vor deveni tot mai calde, astfel la nivelul regiunii vor fi minime in jur de 16 grade in primele doua nopti si de 18…19 grade in restul intervalului, valorile cele mai ridicate urmand sa se inregistreze pe litoral si in delta.

Cu o probabilitate destul de ridicata, vor fi ploi si in aceasta regiune in intervalul 11 -16 iunie. In restul intervalului, manifestari de instabilitate vor fi pe arii restranse in timpul dupa-amiezelor.

In Muntenia, intervalul va debuta cu vreme calda, local calduroasa mai ales in estul regiunii, astfel media maximelor va fi de 30…31 de grade, cu cele mai ridicate valori in cursul zilei de marti (9 iunie). Ulterior pe fondul generalizarii instabilitatii atmosferice, cresterea diurna de temperatura va fi atenuata, astfel maximele vor fi in medie de 26…28 de grade, cu o tendinta de crestere spre finalul celor doua saptamani de prognoza. Media temperaturilor minime va fi in crestere, de la 14 grade in prima dimineata, spre 16 grade in restul intervalului.

Instabilitatea atmosferica va fi tot mai accentuata, astfel mai ales in intervalul 9 – 16 iunie, vor fi averse ce vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor fi local insemnate.

In Oltenia, temperatura aerului va marca o scadere usoara, de la o medie regionala a maximelor de 28 de grade in primele doua zile de prognoza, spre 24 de grade, in 11 iunie. Ulterior se estimeaza ca media temperaturilor maxime la nivelul intregii regiuni va atinge din nou 27…28 de grade. Media minimelor nu va avea variatii semnificative, astfel acestea vor fi in jur de 16 grade, cu cele mai mici valori in 8 si 12 iunie.

Instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata pe tot parcursul celor doua saptamani. Aversele vor fi pe arii mai extinse si importante cantitativ, indeosebi in intervalul 9 – 11 iunie si in jurul date de 15 iunie.

La munte, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale specifice pentru luna iunie. La nivelul zonei, nu vor fi variatii semnificative de la o zi la alta, astfel temperaturile maxime vor fi in general de 16…18 grade, iar media minimelor relativ constanta se va situa in jurul valorii de 9 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai ales in intervalul 9 – 17 iunie, cand ploile vor fi pe arii extinse si insemnate cantitativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE