Cooperativa Tara Mea: inca 150 de producatori de legume si fructe ajutati sa livreze marfa catre hypermarketuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cooperativa agricola Tara Mea a preluat, incepand cu luna trecuta, activitatea de centralizare, stocare si livrare a 150 de noi producatori romani de legume, care vor fi ajutati sa livreze cantitatile obtinute catre hypermarketuri.

„Producatorii romani s-au confruntat, in ultima perioada, cu pierderi enorme, din cauza faptului ca lanturile de livrare au fost grav afectate de situatia Covid. Pentru ca este extrem de greu sa anticipeze comenzile, multe legume au ramas nerecoltate pe camp sau nelivrate, aducand pierderi masive in activitatile micilor producatori. Lupta dintre producatorii romani si hypermarketuri trebuie sa inceteze. Ambele parti au perfecta dreptate. Din veriga lipsea un lant, o alta meserie, asa cum este peste tot in lume. De azi inainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea si livrarea devin treaba specialistilor de la Cooperativa Tara Mea”, au declarat reprezentantii Cooperativei.

Cooperativa Tara Mea: Romania poate asigura integral consumul de legume si fructe ai cetatenilor sai

Reprezentantii Cooperativei sustin ca fermierii romani pot oferi produsele necesare, iar hypermarketurile, in ciuda parerii generale, vor sa distribuie produse romanesti prin retele proprii, insa singurele verigi lipsa in acest lant sunt absenta aparaturii si a centrelor de colectare si lipsa de experienta a producatorilor in estimarea, centralizarea, sortarea si livrarea legumelor.

„Precomenzile si insamantarea trebuie facute centralizat, cu un an inainte, pe baza estimarilor din anul trecut. E firesc ca un hypermarket sa nu poata lucra cu 300 de producatori mici. Aceasta este o alta activitate, care necesita organizare si cunoasterea perfecta a lantului de productie. Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii romani, pentru 150 de fermieri APIA, in aceasta perioada extrem de plina de incercari pentru ei. Am reusit deja sa ii centralizam, sa intelegem nevoia fiecaruia si din data de 6 mai sa livram. Mesajul pentru hypermarketuri este: producatorii romani isi fac treaba lor: produc. Restul este alta meserie, nu trebuie condamnati. Mesajul pentru producatorii suparati pe hypermarketuri este: hypermarkepturile isi fac treaba lor: vand. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea si livrarea sunt alta meserie”, spune presedintele Cooperativei Tara Mea, Florin Burculescu.

Reprezentantii Tara Mea, despre sistemele de irigatie la micii fermieri: sunt aproape inexistente

Reprezentantii asociatiei afirma ca sistemele profesionale de irigatie, cel putin la fermierii mici, sunt aproape inexistente, iar irigarea in primul rand si apoi toate procesele sine qua non pentru productia de legume sunt executate cu masini rudimentare si greu de utilizat.

„Este urgent sa investim in agricultura. In primul rand in sistemele de irigatii, apoi intr-un kit de supravietuire a agricultorului, care sa contina cel putin insecticide si ingrasaminte, in linii de sortare si ambalare. Nu e firesc sa ajungem sa producem, in propria tara, legume mai scumpe decat cele din import, doar pentru ca nu avem masini. Au fost situatii in care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decat din Romania, pentru ca fermierii nostri recolteaza manual”, subliniaza Burculescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE